• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Red uw voeten, verander van schoenen!

Red uw voeten, verander van schoenen!

Voeten zijn trouwe dienstverleners. In een mensenleven leggen ze een parcours af van 100.000 tot 180.000 km. Voeten verdienen dan ook het nodige respect en de nodige zorg. Maar meer dan 80% van alle vrouwen zegt voetproblemen te hebben: eeltknobbels, transpiratie, eksterogen, ruwe plekken, en ga zo maar door. Maar hoe kunnen die problemen verholpen worden?

Voeten op de proef gesteld

Opgesloten in te kleine pumps of andere schoenen met een punt, hebben voeten last van fricties die schade toebrengen aan de bovenste huidlaag en zo het vernieuwingsproces van de cellen versnellen. Wrijvingen leiden tot eeltplekken of likdoorns die op hun beurt het resultaat zijn van de accumulatie van dode huidcellen.
Het is duidelijk dat onze voeten zich niet altijd goed voelen in schoenen. Ze reageren, onder meer door een verdikking van de cellagen van de voetzool, maar ook aan de buitenkant van de grote teen en de hiel.
Bij preventie hoort het dragen van schoenen die aangepast zijn aan de morfologie van de voet. Daarom zijn schoenen met hoge hakken en punten dé schoenen die men best niét draagt…

Hoge hakken zijn slecht voor voeten en rug

Hoge hakken doen het nog altijd erg goed, ook al zijn comfortabele schoenen vandaag in de mode. Maar hoge hakken kunnen ook op heel wat kritiek rekenen omdat ze niet zonder gevolgen blijken te zijn voor de gezondheid van de voeten en het evenwicht. Dat geldt ook voor de zogenaamde plateauzolen die in de jaren zeventig in de mode waren.
Spitse punten, een dun zooltje en hoge hakken zijn de oorzaak van heel wat voetproblemen: likdoorns, eelt, klauwtenen, hamertenen, overbelasting van de bal van de voet, enz. Daarnaast kunnen ook rugproblemen optreden bij schoenen met hakken hoger dan 4 cm. Te hoge hakken hebben een invloed op de spiertonus van de kuit en dat kan pijn veroorzaken. Die pijn kan zelfs voorkomen ter hoogte van de ruggenwervel.
Het verhogen van de hiel zorgt voor een andere verdeling van het lichaamsgewicht over de voorkant en de achterkant van de voet. De voorkant van de voet wordt overbelast wat botpijn en eelt kan veroorzaken. De tenen worden verdrukt en dat kan tot hamertenen en likdoorns op de bovenkant van de tenen leiden.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 12/10/2015
Origineel artikel geschreven door op 03/06/2008

Bronnen: Union française pour la santé du pied (UFSP), Santé (het magazine van de vereniging) nr 5

Vindt u het artikel interessant?