Rectumkanker

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/11/2003 - 00h00
-A +A

Deze vaak voorkomende kanker wordt gevreesd, want het gaat om een ernstige kanker die bovendien de plaatsing van een kunstanus vereist. Toch heeft de chirurgie aanzienlijke vooruitgang geboekt, waardoor de natuurlijke anus zoveel mogelijk behouden kan worden en de zieke klieren beter kunnen worden weggenomen. Daarvoor wordt een nieuwe operatietechniek gehanteerd die vooraf ondersteund wordt door radiotherapie.

PUB

In de praktijk

Bij anaal bloedverlies, ook al is het miniem, moet u een rectaal toucher en een coloscopie laten uitvoeren, zelfs als er slechts sprake is van aambeien. Een coloscopie moet ook systematisch uitgevoerd worden vanaf 45 jaar bij alle verwanten in de eerste graad(ouders, kinderen, broers en zusters) van een persoon die een colon- of rectumkanker heeft (gehad).

Wat zijn de oorzaken?

Het rectum is het laatste deel van het colon. Net als bij het colon ontstaat de kanker vaak doordat een goedaardig letsel, poliep genoemd, ontaardt. Rectumkanker komt vooral voor bij mannen rond hun vijftigste. De meeste gevallen zijn spontaan, maar er bestaan ook erfelijke vormen.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 11/11/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels