PUBLICITÉ

Radiotherapie en chemotherapie bij borstkanker

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/09/2013 - 07h48
-A +A

Radiotherapie, chemotherapie en hormonale therapie worden gebruikt als aanvulling op chirurgie om de kansen op genezing van kanker te verhogen.

Deze behandelingen worden echter niet stelselmatig toegepast: elk geval van borstkanker wordt afzonderlijk beoordeeld.

PUB

Waarom radiotherapie?

Radiotherapie verkleint het risico op lokaal recidief van de kanker.
Bij radiotherapie wordt een beperkte zone zoals de borst, de lymfeklieren van de oksel of de wand van de borstkas met röntgenstralen bestraald. Die röntgenstralen vernietigen het DNA dat zich in de kern van de kankercellen bevindt; daardoor kunnen deze zich niet meer vermenigvuldigen en sterven ze af.

Er bestaan twee vormen van radiotherapie.

  • "Uitwendige" radiotherapie wordt toegepast met een toestel dat stralen uitzendt op afstand van het lichaam.
  • Bij curietherapie worden radioactieve iridiumdraden rechtstreeks ingebracht in de tumor of op de plaats waar de tumor was vóór die werd verwijderd.
    Curietherapie wordt onder meer toegepast om een extra dosis te geven ter hoogte van het litteken, een zone waar gemakkelijk een recidief optreedt.

Wat is externe radiotherapie?

Deze behandeling wordt uitgevoerd in een gespecialiseerd centrum, maar de patiënte moet niet worden gehospitaliseerd. Een radiotherapiesessie duurt slechts enkele minuten. Het aantal sessies per week en het totale aantal sessies worden geval per geval bepaald.

Radiothérapie begint met een 'centrage-sessie', bedoeld om de straalbundels uit te richten. Het gaat erom zo precies mogelijk het tumorgebied te bestralen en daarbij te vermijden de andere lichaamsdelen aan straling bloot te stellen. Deze sessie, ook simulatiesessie genoemd, bestaat erin met een speciaal, uitwisbaar potlood oriëntatiepunten te zetten, om de te bestralen plaatsen af te bakenen en de geschikte stralingsdoses te bepalen.

Initialement publié par Pierre Dewaele le 13/01/2002 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 24/09/2013 - 07h48

- Nationale liga tegen kanker. Borstkanker. Gids voor vrouwen. Editie 2000. L. Le Moal, A. Fitoussi, Ed. Médicales Bash - Borstkanker. D. Serin. Masson

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ