• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Getuigenissen (0)

Radiotherapie: een kennismaking

Radiotherapie: een kennismaking

Artsen kiezen bij de behandeling van kanker meestal voor een combinatie van therapieën. Radiotherapie is een van de technieken die vaak worden gebruikt, meestal als aanvulling op een operatie of chemotherapie. Iedereen kent de term «radiotherapie» wel, maar waar houdt het precies in?

Wat houdt radiotherapie in?

Radiotherapie is een behandelingsmethode die bij veel kankers wordt gebruikt. Bij deze techniek wordt de tumor gericht bestraald met zogenaamde ioniserende stralen. Deze stralen zijn veel krachtiger dan de traditionele röntgenstralen waarmee in de radiologie wordt gewerkt. Ze kunnen zo cellen vernietigen die zich snel vermenigvuldigen, wat het geval is met kankercellen.

De meest gebruikte radiotherapie is de zogenaamde externe radiotherapie of uitwendige bestraling. Daarbij wordt de tumor met ioniserende stralen bestraald door een stralingsbron op afstand.

Radiotherapie: dagelijkse sessies en voorbereiding

De radiotherapie wordt voorafgegaan door een gesprek tussen de patiënt en de radiotherapeut. Het is een cruciaal moment in de behandeling. De arts neemt de tijd om exact uit te leggen wat de patiënt te wachten staat: hoeveel sessies er zijn, hoe een sessie verloopt, wat de bijwerkingen zijn van radiotherapie, enz.

Daarna volgt het locatieonderzoek. De bedoeling hiervan is om de stralen heel precies op de tumor te kunnen richten  en de weefsels en organen in de buurt te sparen. Het medisch team baseert zich op de radiologische onderzoeken om de exacte locatie van de tumor te bepalen, maar ook de omvang en de vorm. Het vastleggen van deze parameters gebeurt via een simulatiesessie. Daarop worden de merktekens aangebracht op de huid van de patiënt. Die maken een maximale precisie bij de bestraling mogelijk. Het medisch team legt ook de bestralingsdosis vast die zal worden toegepast. De dosis hangt af van de plaats van de tumor, de omringende organen, enz.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/05/2016
Origineel artikel geschreven door op 11/05/2015

Bronnen: Pr Pierre Scalliet, chef du Service de radiothérapie oncologique aux Cliniques universitaires Saint-Luc. BRAVO, Belgian Radiation Oncology Awareness and Visibility Organization. Société canadienne du cancer. Institut national français du cancer.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten