Radiotherapie: drie etappes om kanker te bestrijden

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 02/09/2008 - 00h00
-A +A

Radiotherapie is een van de meest voorgeschreven behandelingen tegen kanker, samen met chirurgie. De doeltreffende therapie is vandaag zo geraffineerd dat ze de tumor vernietigt zonder het omliggende weefsel te beschadigen.

PUB

Meer dan de helft van de kankerpatiënten krijgt radiotherapie

Ongeveer de helft van alle kankerpatiënten krijgt radiotherapie voorgeschreven. De therapie kan toegepast worden als enige behandeling van kanker of in combinatie met chirurgie (als voorbereiding op de chirurgische ingreep of aanvullend op de ingreep) en ook in het kader van palliatieve zorg, bijvoorbeeld om de pijn te bestrijden.
Bij radiotherapie wordt radioactieve energie in de vorm van stralen gebruikt om de kankercellen te vernietigen. Het DNA (genetisch materiaal) wordt aangetast zodat de cellen zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en uiteindelijk afsterven. Voor de patiënt zijn de stralen onzichtbaar en pijnloos. De weldoende effecten van de therapie kunnen verschillen van patiënt tot patiënt maar ze kunnen wel maanden tot jaren aanhouden. De kunst van de radiotherapie bestaat in het uiterst precies richten van de stralenbundel en het berekenen van de dosis om de neveneffecten te beperken. Dat maakt dat de radiotherapie uit drie etappes bestaat.

De simulatie

Voor de bestraling moet de positie van de patiënt en het te behandelen lichaamsdeel heel precies bepaald worden, zodat bij elke sessie precies dezelfde plek behandeld wordt. De simulator is een toestel dat helpt om de te bestralen plek af te lijnen en voor te bereiden. De plek wordt op het lichaam getekend met speciale verf of kleine tatoeagepuntjes.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 02/09/2008 - 00h00 Ligue contre le cancer, Vivre, 2e trimestre 2008.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Radiotherapie: een kennismaking Gepubliceerd op 11/05/2016 - 12h34

Artsen kiezen bij de behandeling van kanker meestal voor een combinatie van therapieën. Radiotherapie is een van de technieken die vaak worden gebruikt, meestal als aanvulling op een operatie of chemotherapie. Iedereen kent de term «radiotherapie» we...

Radiotherapie tegen borstkanker: alles verandert! Geüpdatet op 15/03/2010 - 00h00

Radiotherapie , een belangrijke techniek in de strijd tegen kanker, bestaat uit de bestraling van kankercellen om hun DNA te wijzigen zodat ze uiteindelijk afsterven. Bij borstkanker wordt deze therapie meestal toegepast om recidieven te voorkomen.

Radiotherapie en chemotherapie bij borstkanker Gepubliceerd op 24/09/2013 - 07h48

Radiotherapie, chemotherapie en hormonale therapie worden gebruikt als aanvulling op chirurgie om de kansen op genezing van kanker te verhogen. Deze behandelingen worden echter niet stelselmatig toegepast: elk geval van borstkanker wordt afzonderlijk...

Meer artikels