• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Radiotherapie: drie etappes om kanker te bestrijden

Radiotherapie: drie etappes om kanker te bestrijden Radiotherapie is een van de meest voorgeschreven behandelingen tegen kanker, samen met chirurgie. De doeltreffende therapie is vandaag zo geraffineerd dat ze de tumor vernietigt zonder het omliggende weefsel te beschadigen.

Meer dan de helft van de kankerpatiënten krijgt radiotherapie

Ongeveer de helft van alle kankerpatiënten krijgt radiotherapie voorgeschreven. De therapie kan toegepast worden als enige behandeling van kanker of in combinatie met chirurgie (als voorbereiding op de chirurgische ingreep of aanvullend op de ingreep) en ook in het kader van palliatieve zorg, bijvoorbeeld om de pijn te bestrijden.
Bij radiotherapie wordt radioactieve energie in de vorm van stralen gebruikt om de kankercellen te vernietigen. Het DNA (genetisch materiaal) wordt aangetast zodat de cellen zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en uiteindelijk afsterven. Voor de patiënt zijn de stralen onzichtbaar en pijnloos. De weldoende effecten van de therapie kunnen verschillen van patiënt tot patiënt maar ze kunnen wel maanden tot jaren aanhouden. De kunst van de radiotherapie bestaat in het uiterst precies richten van de stralenbundel en het berekenen van de dosis om de neveneffecten te beperken. Dat maakt dat de radiotherapie uit drie etappes bestaat.

De simulatie

Voor de bestraling moet de positie van de patiënt en het te behandelen lichaamsdeel heel precies bepaald worden, zodat bij elke sessie precies dezelfde plek behandeld wordt. De simulator is een toestel dat helpt om de te bestralen plek af te lijnen en voor te bereiden. De plek wordt op het lichaam getekend met speciale verf of kleine tatoeagepuntjes.

Artikel gepubliceerd door op 02/09/2008

Bronnen: Ligue contre le cancer, Vivre, 2e trimestre 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten