• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Radiografie, scanners, MRI: waarom moeten we voorzichtig zijn?

Radiografie, scanners, MRI: waarom moeten we voorzichtig zijn?

We hebben heel veel te danken aan de medische beeldvorming. We kunnen er veel problemen mee opsporen en dus ook doeltreffend behandelen, van een simpele breuk tot de eerste stadia van kanker. Maar dat mag geen reden zijn om er te pas en te onpas gebruik van te maken!


Medische beeldvorming, geen handeling zonder gevolgen

Medische beeldvorming maakt vaak gebruik van straling. Er zijn de röntgenstralen voor radiografie of voor een scan, en er is het magnetisch veld voor MRI of bestraling met radioactieve stoffen voor nog meer gesofisticeerde onderzoeken zoals de scintigrafie of botscan. Al die stralen kunnen een impact hebben op onze gezondheid. Daarom is het wenselijk om medische beeldvorming alleen maar te gebruiken als het echt nodig is.

 

Röntgenstralen en scans: verhoogd risico op kanker

 

Röntgenstralen en scans stellen ons lichaam bloot aan ioniserende straling.

Dat is op zich niets verontrustends, want we staan allemaal ons leven lang bloot aan de stralen die op natuurlijke wijze door de natuur worden uitgezonden. Maar de risico’s zijn er hoe dan ook. Zo stijgt het risico op kanker als de dosis van de bestraling groter wordt. Een studie die is verschenen in het prestigieuze Lancet heeft zo aangetoond dat scans het risico op een hersentumor kunnen verdrievoudigen. Ook al gaat het om een verhoging met factor drie van een heel laag risico, het stemt toch tot nadenken.

Bij sommige onderzoeken komt een hogere dosis vrij. Een scan geeft bijvoorbeeld meer stralen dan een simpele röntgenfoto. U vindt hier een tabel die een idee geeft van de verschillende stralingsdosissen vergeleken met een normale blootstelling.

 

Opgelet met kinderen en zwangere vrouwen

Stralen zijn gevaarlijk, in de eerste plaats voor kinderen. Die zijn gevoeliger en bovendien hoopt het effect van de bestralingen zich op. Hoe vroeger ermee gestart wordt, hoe groter het risico dat de dosis ergens in de loop van het leven de gevaarlijke limiet bereikt. Denk dus twee keer na voor u kiest voor medische beeldvorming bij kinderen. En hetzelfde geldt ook voor de foetus. Daarom moeten zwangere vrouwen, of vrouwen die vermoeden dat ze zwanger zijn, hun arts (en tandarts) daar altijd van op de hoogte brengen. Die zal dan de nodige voorzorgen nemen om de foetus te beschermen.

 

Artikel gepubliceerd door op 16/07/2013

Vindt u het artikel interessant?