• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Puistjes en rode plekken: hoe herkent u waterpokken, rodehond, mazelen en roodvonk?

Puistjes en rode plekken: hoe herkent u waterpokken, rodehond, mazelen en roodvonk?

Van alle kinderziekten die huiduitslag veroorzaken, geven alleen waterpokken echte puistjes.

De andere - zoals rodehond, mazelen en roodvonk - veroorzaken letsels die meer op plekken dan op puistjes lijken.

Alles wat u moet weten over deze met puistjes of plekken gepaard gaande kinderziektes.

Puistjes of plekken?

Puistjes is niet de medische term, maar het woord dat in de volksmond gebruikt wordt. Artsen gebruiken termen zoals papels, blaasjes en pustels. Wat wij onder puistjes verstaan, zijn kleine uitpuilende huidletsels. Zulke puistjes verschijnen bijvoorbeeld bij waterpokken, koortsblaren (herpes), steenpuisten en acne.

Van alle kinderziekten die huiduitslag veroorzaken, geven alleen waterpokken puistjes. De andere kinderziektes met huiduitslag geven plekken en geen puistjes.

Een overzicht van de symptomen van deze kinderziekten.

Puistjes en waterpokken

Waterpokken worden veroorzaakt door een virus uit de herpesfamilie. Ze evolueren heel herkenbaar en met een kleine opstoot. Deze kinderziekte kondigt zich aan door lichte koorts en plots opkomende blaasjes die heel veel jeuk geven. 

Plaats van de puistjes bij waterpokken:

De puistjes verschijnen eerst op de romp en trekken dan naar het gezicht, de hals en de ledematen. Soms zijn ook de hoofdhuid, de handpalmen en de voetzolen aangetast.

 

Kenmerken van de puistjes bij waterpokken:

De puistjes bij waterpokken vormen kleine, platte en rode zweertjes.

Geleidelijk aan veranderen de rode puistjes in blaasjes waarin vocht zit. Deze blaasjes drogen uiteindelijk op en vormen weinig fraai uitziende korstjes die gemiddeld na een week afvallen.

De puistjes bij waterpokken verschijnen met opstoten en de verschillende stadia van het ziekteproces zijn tegelijk aanwezig.

Voor de behandeling zal de arts een antihistaminicum voorschrijven om te beletten dat het kind zich gaat krabben. Er wordt ook een lokaal besmettingsmiddel aangebracht om de blaasjes te ontsmetten en om superinfecties te voorkomen, want die kunnen littekens achterlaten. 

Er bestaat een vaccin tegen waterpokken, maar dat is bedoeld voor volwassenen die met het virus in contact komen en die de ziekte als kind nooit hebben gehad.

Artikel gepubliceerd door op 03/07/2012

Bronnen: Dr Marc Sznajder, “Maladies infantiles, guide des symptômes”,Uitgeverij Marabout Pratique, 2009. Site de la Sécurité sociale : www.ameli-sante.fr.  Vaccinatiekalender 2012 : www.sante.gouv.fr/calendrier-vaccinal-detaille-2012.html.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Help, wat is dat voor een puistje?

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten