Psychotherapieën: een stand van zaken

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/08/2011 - 14h47
-A +A

Een psychotherapeut kiezen is niet eenvoudig… U kunt dus maar beter op de hoogte zijn van de verschillende tendensen op het gebied van psychotherapieën. Hier zijn alvast de vijf belangrijkste.

Psychoanalyse: Freud in diskrediet, en toch…

Een psychoanalyse is nog steeds een populaire en vaak toegepaste behandeling. De behandeling kan vele jaren duren, maar jammer genoeg tonen alle wetenschappelijke studies aan dat een psychoanalyse niet doeltreffend is. Sinds enkele jaren worden psychodynamische therapieën ontwikkeld: deze therapieën zijn geïnspireerd door de psychoanalyse, maar duren minder lang en streven meer resultaat na. Jammer genoeg is het bewijs van hun doelmatigheid nog niet geleverd.

 

Cognitieve en gedragstherapieën: de nieuwe sterren van de psychotherapie…

De cognitieve en gedragstherapieën (CGT) berusten op het aanleren van nieuwe denkpatronen (cognitieve patronen) zodat de patiënt kan evolueren op basis van positieve gedachten. Deze therapieën duren meestal niet al te lang, maar zijn zeer actief: de patiënt moet inderdaad zelf oefeningen doen, zonder dat de therapeut aanwezig is. De huidige cognitieve en gedragstherapieën ontwikkelen zich snel omdat hun doeltreffendheid wetenschappelijk bewezen werd. Ze zijn onder meer aangewezen in geval van angststoornissen (fobieën, angst, paniekaanvallen), niet al te ernstige depressies, persoonlijkheidsstoornissen, verslavingen en andere stoornissen.

 

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/08/2011 - 14h47
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Prikkelbare darm: kan psychotherapie helpen? Geüpdatet op 13/01/2016 - 10h48

Naar een psycholoog gaan voor buikpijn ? Voor wie sukkelt met een prikkelbare darm is dat geen slecht idee. Dat blijkt uit een recente studie die een stand van zaken maakt van de huidige wetenschappelijke inzichten.

Rectocolitis haemorrhagica: chronisch en invaliderend Gepubliceerd op 13/09/2012 - 10h37

Chronische ontstekingsziekten van de darmen , zoals rectocolitis haemorrhagica en de ziekte van Crohn, veroorzaken niet alleen pijn en een algemeen ziektegevoel, ook de levenskwaliteit van de patiënten gaat er aanzienlijk door achteruit.

Aids: de tritherapieën onder de loep Geüpdatet op 24/06/2013 - 09h33

Aids is niet te genezen, maar dankzij de huidige therapieën leven patiënten nu veel langer en is ook hun levenskwaliteit erop vooruitgegaan. De nieuwe behandelingen zijn ook minder belastend en ze geven minder bijwerkingen.

Meer artikels