Psychotherapie via de telefoon: een goed idee?

Artikel gepubliceerd door op 08/10/2012


Psychotherapie via de telefoon: een goed idee?

Bent u het beu om naar de andere kant van de stad te hollen en dan buiten adem op de bank van uw psychiater neer te ploffen?

Doe gewoon een telefoontje! Volgens een recente studie zou het net zo goed werken …

De sessie bij de psychotherapeut, een tijdrovende activiteit

Weg moeten blijven op kantoor voor een afspraak bij de dokter is al niet makkelijk. Weg moeten blijven voor de psychotherapeut ligt nog moeilijker! Hoe legt een mens aan zijn baas uit waarom hij elke week een paar uur afwezig is?

Want de tijd die we elke keer voor onszelf – ons ‘goed voelen’ – opeisen, kan gauw oplopen tot een uur of drie, de verkeersopstoppingen en het uurtje therapie zelf meegerekend! Gevolg: het is rennen en rennen om toch maar niet te veel tijd te verliezen en we komen niet in de ideale stemming aan voor een ‘openhartig’ gesprek.

Maar als u nu eens uw middagpauze kon gebruiken om uitvoerig te telefoneren naar uw therapeut? Britse psychologen hebben het uitgeprobeerd.

Therapie over de telefoon, even efficiënt … en minder duur

Die logistieke obstakels houden veel mensen ervan af om aan een psychotherapie te beginnen die ze echt wel nodig hebben. Onderzoekers van de universiteit van Cambridge kwamen daarom op het idee om sessies over de telefoon aan te bieden.

Nadat ze een aantal therapeuten een specifieke opleiding gegeven hadden, voerden ze een studie uit bij 39.000 patiënten die last hadden van angststoornissen en lichte tot  matige depressie. Resultaat: therapie over de telefoon bleek in de meeste gevallen even goed te werken als onder vier ogen. En het leverde een aanzienlijke besparing op.

Psychotherapie op afstand: maar waar telefoneer ik?

Maar dan blijft nog het zoeken naar een geschikte plaats om dat fameuze telefoontje te doen. Een comfortabele plaats die geschikt is voor vertrouwelijke gesprekken! Niet ergens op het werk dus, want daar luistert iedereen mee naar uw zielenroerselen …

Misschien lijkt de groene omgeving van een park inspirerend en intiem, maar met de winter voor de deur mag u dat wel vergeten. En dan zijn er nog de problemen met de verbinding: gesprek dat afgebroken wordt, echo’s enz. Gesprekken over de telefoon kunnen snel frustrerend worden.

Misschien is het toch nog beter om gewoon een therapeut in de buurt van uw huis of werk te zoeken 

Artikel gepubliceerd door op 08/10/2012

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Tinder nu ook voor psychotherapie? Brrrrr…

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/06/2015 14:47

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Een psycholoog of psychiater vinden: haast en spoed is…. Een psychotherapeut vinden is vaak een wat delicate opgave. Er zijn heel wat elementen waarmee we rekening moeten houden. De eerste vraag is ...

Moeten we bang zijn van onze psychotherapeut?

Door Dr Philippe Violon op 27/01/2014 10:01

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Psycholoog, psychiater, psychotherapeute, psychoanalyticus, enz. Er heerst heel wat verwarring over de termen van de niet-medicamenteuze behandeling van psychische stoornissen. Voor wie er niet ...