• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Psychotherapie bij depressie: werkt het?

Psychotherapie bij depressie: werkt het?

Patiënten met een depressie krijgen van de arts gewoonlijk een behandeling met medicatie voorgeschreven. Heeft ook psychotherapie hier haar plaats? Volgens een recente metastudie wel!

Psychotherapie werkt tegen depressies bij volwassenen

Psychotherapie is - in al haar vormen - tegenwoordig algemeen erkend als middel om zich beter te voelen in het leven en in relaties met anderen. Het nut ervan bij psychische problemen zoals onder meer depressies en bipolariteit is daarentegen nog altijd een beetje taboe. Bij dit soort problemen is de gebruikelijke reflex om naar de dokter te gaan en medicatie te slikken. Uit een pas gepubliceerde en zeer volledige metastudie die de resultaten van dertig studies heeft geanalyseerd die alles samen meer dan 5000 patiënten hebben gevolgd, blijkt nochtans dat de mensen die psychotherapie volgden hun depressie hebben zien afnemen. De resultaten lijken overtuigender te zijn voor zware depressies dan voor lichtere.

Welke vormen van psychotherapie werken het best?

Maar net daar wekt de studie wat frustratie op. De auteurs hebben verschillende psychotherapietechnieken vergeleken, maar ze hebben geen significant verschil tussen de diverse vormen kunnen vaststellen. De cognitieve gedragstherapie werkt goed, maar ook andere methodes zoals interpersoonlijke psychotherapie scoren goed. Interessant om te vermelden, is dat de auteurs ook ontdekt hebben dat psychotherapie op afstand niet minder goed werkt dan de therapieën die onder vier ogen verlopen.

De resultaten zijn wel met een korreltje zout te nemen. Metastudies verzamelen namelijk de resultaten van vaak heel uiteenlopende studies; het is dus gevaarlijk om er te gedetailleerde richtlijnen uit te willen trekken. Maar het feit dat psychotherapieën in het algemeen doeltreffend zijn,  is wel een geruststelling.

Artikel gepubliceerd door op 27/07/2015

Bronnen: http://www.minerva-ebm.be/fr/analyses-en-ligne/291
Linde, K. et al., Ann Fam Med 2015;13:56-68.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten