Psychologische begeleiding bij obesitaschirurgie: waarom en hoe?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/12/2015 - 11h31
-A +A

Voor zware obesitas waarbij maatregelen om de leefstijl aan te passen niet aanslaan, is chirurgie een doeltreffende oplossing. Maar zo’n ingreep is niet zonder gevaar. Hoe zijn de risico’s te voorkomen?

PUB

Operaties obesitas niet zonder gevaar

Meerdere studies hebben aangetoond dat een chirurgische ingreep voor obesitas het risico op psychiatrische problemen en zelfmoordpogingen vergroot.

Er zijn meerdere redenen voor deze toename van het risico, aldus Olivier Leblanc, psycholoog en psychotherapeut aan het voedingscentrum van het CHR de la Citadelle in Luik. "De patiënten moeten na de operatie heel anders gaan eten. Iemand die zich vroeger bijvoorbeeld als een bon vivant bestempelde, moet zich nu geneugten ontzeggen die hij of zij heel belangrijk vond. Ook de blik van de andere en opmerkingen zoals: "Je hebt geen honger meer", of: "Je eet niets" kunnen kwetsend zijn."

Bariatrische heelkunde: relatie tot het lichaam is achteraf niet altijd evident

De relatie tot het lichaam is na de operatie bovendien niet makkelijk. Sommige obesitaspatiënten komen ondanks de operatie snel weer bij, wat erg frustrerend is. Maar ook als ze duurzaam afvallen, "is het niet zo dat ze zich automatisch met hun lichaam verzoenen", waarschuwt Olivier Leblanc. "Na een operatie is de huid vaak slap en is het uitzicht dus niet altijd bevredigend. In de periode na de operatie kunnen patiënten  ook last hebben van spierpijn." Het is met andere woorden niet makkelijk om zichzelf na een obesitasoperatie - bariatrische heelkunde in het medisch jargon - terug te vinden. Bij mensen die al kwetsbaar zijn, kunnen die tegenvallers heel wat schade aanrichten.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 01/12/2015 - 11h31
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Obesitas: mogelijke chirurgische remedies Gepubliceerd op 24/11/2015 - 14h41

Hoe kan je obesitas bestrijden? Wanneer diëten en lichaamsbeweging niet helpen, kan men overwegen om chirurgisch het maagvolume te laten verkleinen om zo de absorptie van voedingsmiddelen te verminderen. De aanvoer van calorieën kan dan dalen met 40%...

Obesitaschirurgie: ook voor jongeren? Gepubliceerd op 03/02/2017 - 16h08

Twee studies hebben de resultaten onderzocht van chirurgische ingrepen voor obesitas bij jongeren. De resultaten zijn veeleer positief, al is dat geen reden om alle adolescenten met zware obesitasproblemen te opereren.

Meer artikels