• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Psychologische begeleiding bij obesitaschirurgie: waarom en hoe?

Psychologische begeleiding bij obesitaschirurgie: waarom en hoe?

Voor zware obesitas waarbij maatregelen om de leefstijl aan te passen niet aanslaan, is chirurgie een doeltreffende oplossing. Maar zo’n ingreep is niet zonder gevaar. Hoe zijn de risico’s te voorkomen?

Operaties obesitas niet zonder gevaar

Meerdere studies hebben aangetoond dat een chirurgische ingreep voor obesitas het risico op psychiatrische problemen en zelfmoordpogingen vergroot.

Er zijn meerdere redenen voor deze toename van het risico, aldus Olivier Leblanc, psycholoog en psychotherapeut aan het voedingscentrum van het CHR de la Citadelle in Luik. "De patiënten moeten na de operatie heel anders gaan eten. Iemand die zich vroeger bijvoorbeeld als een bon vivant bestempelde, moet zich nu geneugten ontzeggen die hij of zij heel belangrijk vond. Ook de blik van de andere en opmerkingen zoals: "Je hebt geen honger meer", of: "Je eet niets" kunnen kwetsend zijn."

Bariatrische heelkunde: relatie tot het lichaam is achteraf niet altijd evident

De relatie tot het lichaam is na de operatie bovendien niet makkelijk. Sommige obesitaspatiënten komen ondanks de operatie snel weer bij, wat erg frustrerend is. Maar ook als ze duurzaam afvallen, "is het niet zo dat ze zich automatisch met hun lichaam verzoenen", waarschuwt Olivier Leblanc. "Na een operatie is de huid vaak slap en is het uitzicht dus niet altijd bevredigend. In de periode na de operatie kunnen patiënten  ook last hebben van spierpijn." Het is met andere woorden niet makkelijk om zichzelf na een obesitasoperatie - bariatrische heelkunde in het medisch jargon - terug te vinden. Bij mensen die al kwetsbaar zijn, kunnen die tegenvallers heel wat schade aanrichten.

Artikel gepubliceerd door op 01/12/2015

Vindt u het artikel interessant?