• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Psycho: draagt een gevoel van veiligheid bij tot de slanke lijn?

Psycho: draagt een gevoel van veiligheid bij tot de slanke lijn?We willen allemaal graag slank blijven omdat we mooi willen zijn, omdat het goed is voor ons zelfvertrouwen, ons gewicht, onze bewegingsvrijheid, om sport te beoefenen en natuurlijk omdat het goed is voor onze gezondheid. En we willen ook dat onze kinderen slank blijven en zich goed in hun vel voelen. Nochtans stijgt de incidentie van obesitas bij kinderen in onze streken op een dramatische manier. Naast de voeding en lichaamsbeweging, die uiteraard een essentiële rol spelen, worden nu ook psychologische factoren bestudeerd.

Hoe "veiliger" de buurt, des te slanker blijven de kinderen

Een Amerikaanse dokter, Dr. Julie Lumeng, lanceerde een grote studie om na te gaan of een gevoel van veiligheid of onveiligheid een effect heeft op het gewicht. Het antwoord blijkt positief te zijn: het gevoel van veiligheid dat door de ouders in hun omgeving wordt gevoeld, hangt samen met het gewicht van hun kinderen op de leeftijd van 7 jaar.Wanneer ouders hun omgeving als "onveilig" ervaren, hebben hun kinderen een hoger risico van obesitas. Als de wijk echter als heel veilig wordt beschouwd, zijn de kinderen slanker.Men zou kunnen denken dat deze personen die hun wijk als veiliger ervaren een ander opleidingsniveau, een bijzondere huwelijkssituatie, een welbepaald etnisch voorkomen hebben of dat hun kinderen minder buitenschoolse activiteiten hebben... Maar de rol van deze factoren was beperkt en de factor veiligheid/onveiligheid bleef wel constant.

Onveiligheid veroorzaakt obesitas bij kinderen

Een omgeving die door de ouders als onveilig wordt ervaren, veroorzaakt overgewicht bij de kinderen, die zich zelfs tot obesitas kan ontwikkelen. De verklaring ligt misschien in het feit dat ouders die zich zorgen maken over de veiligheid voor hun kinderen de neiging hebben om de voorkeur te geven aan sedentaire activiteiten als ze de omgeving als agressief ervaren en hen verhinderen om buiten te spelen, misschien zelfs een zekere onveiligheid compenseren door ze te "overvoeden"…Het zou wenselijk zijn alle kinderen en alle ouders een omgeving te bieden waarin ze zich veilig voelen, niet alleen om stress te vermijden, maar ook om gezondheidsproblemen te voorkomen. Want overgewicht en obesitas liggen aan de basis van allerlei pathologieën.Eén minpuntje van deze studie: ze werd gepubliceerd in een pediatrisch blad en houdt zich niet bezig met de psychologische gevolgen voor de ouders zelf. Heeft het gevoel van veiligheid of onveiligheid met andere woorden ook een invloed op het gewicht van volwassenen? Deze vraag blijft op dit moment nog onbeantwoord.

Artikel gepubliceerd door op 16/05/2006

Bronnen: Arch. Pediatr. Adolesc. Med., 2006;160:25-31. Neighborhood Safety and Overweight Status in Children.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Zo krijgt u een strakke buik!

 • Is uw buik niet meer strak en is hij zijn tonus kwijt? Misschien beweegt u wel te weinig, eet u te rijkelijk of bent u ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating