Psychische stoornissen: meer bekendheid is dringend nodig!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/08/2014 - 11h36
-A +A

Schizofrenie, bipolaire stoornis, psychose…

Bij het grote publiek zijn deze termen nog altijd te weinig bekend, en niet alleen de zieken zelf lijden daaronder.

Een geestesziekte is een ook ziekte...

Mentale ziektes boezemen angst in en dat is normaal. Het idee dat iemand de controle over zichzelf verliest of zijn persoonlijkheid ziet teloorgaan, schrikt nu eenmaal af. Om ons gerust te stellen, zeggen we onszelf dat het ons nooit zal overkomen en denken we er zo weinig mogelijk aan.

Die houding is compleet logisch, maar ze heeft haar beperkingen. We zouden ons eigenlijk allemaal een tijdlang moeten verdiepen in wat geestesziektes zijn om ze beter te leren kennen en te begrijpen. We hebben per slot van rekening wel een min of meer duidelijk beeld van multiple sclerose, aids of hepatitis, en al die ziekten komen even vaak of zelfs minder vaak voor dan de meest voorkomende geestesziektes. Zo heeft 2 % van de bevolking een bipolaire stoornis en iets minder dan één procent lijdt aan schizofrenie.  

Waarom kunnen patiënten lijden onder die onwetendheid?

Die gebrekkige kennis is op zich natuurlijk te betreuren, maar voor geestesziekten kan het echt schadelijk zijn. De leemte wordt opgevuld met clichés of onterechte ideeën: «Hij zit bij de zotten» is makkelijker gezegd dan «Hij is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis na een psychotische opstoot die zwaarder was dan de vorige». De eerste uitspraak is zeker niet slecht bedoeld, maar ze verhult de ziekte en drukt er een stempel op.

Het is hoogtijd dat we gaan beseffen dat geestesziekten in de strikt medische zin veel voorkomen. In België alleen al moeten honderdduizenden mensen ermee leven. Want niet alleen de patiënten zelf, ook de mensen om hen heen leven met de ziekte en lijden vaak onder het negatieve imago ervan.

We hebben er allemaal bij te winnen als we de bestaande geestesziekten beter leren kennen en hen de plaats geven die ze toekomt. Een mentale ziekte is namelijk geen zwakte of een vloek. Het is een stoornis die haar oorzaken heeft en ook behandeld kan worden, net als een lichamelijke ziekte. Alleen als er meer begrip komt, zullen diegenen die met deze stoornissen kampen snel en met een gerust gemoed de hulp kunnen vinden die ze nodig hebben.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/08/2014 - 11h36
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een bloedtest voor de ziekte van Parkinson? Geüpdatet op 15/04/2008 - 00h00

Op dit moment gebeurt de diagnose van de ziekte van Parkinson uitsluitend op basis van een klinisch onderzoek van de symptomen. Onlangs hebben wetenschappers laten weten dat er een bloedtest in de maak is om de ziekte op te sporen.

Meer artikels