PUBLICITÉ

Psychische problemen bij bejaarden: er valt wat aan te doen!

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 29/07/2008 - 00h00
-A +A

Bejaarden zijn vaak geïsoleerd en soms ook verzwakt en zien het niet altijd zitten. Om depressie, angsten en zelfmoordneigingen tegen te gaan, is er één remedie: onze manier van ouder worden veranderen en onze sociale contacten onderhouden.

PUB

De vergrijzing: mensen worden alsmaar ouder

Het is voor niemand meer een geheim: bejaarden vormen een almaar groter wordend gedeelte van de bevolking. Volgens schattingen zou in 2050 al 30% van de bevolking in Europa meer dan 65 jaar zijn en 11% meer dan 80 jaar. Een vergrijzing van de bevolking heeft natuurlijk belangrijke gevolgen voor de volksgezondheid. In dat verband is op Europees niveau aangetoond dat de 65-plussers behalve met eventuele lichamelijke ziekten en beperkingen vooral te maken kregen met problemen rond geestelijke gezondheid, gaande van stemmingsproblemen tot dementie.

10 tot 15% depressief

Angst en depressie staan bekend als typische ziekten van jonge volwassenen, maar ze komen ook bij bejaarden heel vaak voor. Naar schatting 10 tot 15% van de 65-plussers zou depressief zijn - deze cijfers liggen heel waarschijnlijk beneden de reële cijfers, want de symptomen van depressie worden niet altijd herkend, vooral niet in rusthuizen. De belangrijkste reden waarom aan deze problematiek geen aandacht wordt besteed, is ongetwijfeld het feit dat depressie bij bejaarden door de familie, maar ook door artsen, nog vaak beschouwd wordt als een niet te voorkomen gevolg van ouder worden… En dat zou niet mogen, want ook al is de accumulatie van een brozere gezondheid, eenzaamheid en rouw moeilijk te verwerken, het psychische leed van een mens mag nooit - ongeacht zijn leeftijd - beschouwd worden als iets waar niets aan te doen valt.

Gepubliceerd door Julie Luong, gezondheidsjournaliste op 29/07/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ