• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Psoriasis vergroot risico op hartinfarct

Psoriasis vergroot risico op hartinfarctUit een recente studie blijkt dat psoriasis een verhoogd risico op een hartinfarct meebrengt, vooral dan bij jonge patiënten die een ernstige vorm van de aandoening hebben.

Meer dan alleen maar een huidziekte


Psoriasis is een chronische huidziekte waar ongeveer 2 tot 3% van de bevolking mee te maken heeft. Veel mensen hebben het er moeilijk mee, vooral vanwege de weerslag op het uiterlijk en omdat de aandoening niet te genezen is. Maar psoriasis zou, zo blijkt nu, ook gevolgen hebben voor de gezondheid van het hart. Dat is althans wat Amerikaanse onderzoekers onlangs hebben aangetoond. Met hun studie bevestigen ze de hypothese dat de ziekte het risico op infarcten vergroot, los van de andere risicofactoren.

Ernstige gevallen en jonge patiënten


De resultaten van de studie gelden voor alle patiënten met psoriasis, maar de grootste risicopersonen zouden patiënten zijn van onder de 50. Ook de ernst en de graad van de ziekte zouden meespelen. Zo blijkt uit de studie dat een patiënt van 40 met een milde vorm van de aandoening 20% meer risico loopt om een hartinfarct te krijgen dan iemand van 40 die de ziekte niet heeft. Bij een patiënt van 40 met een zware vorm van psoriasis zou dat risico al oplopen tot 40%!

Artikel gepubliceerd door op 23/02/2009

Bronnen: Joel M. Gelfand, MD, University of Pennsylvania School of Medicine, Philadelphia. Liz Horn, PhD, director of research, National Psoriasis Foundation, Portland, Ore. Gelfand, J. The Journal of the American Medical Association, oktober 2006

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten