• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Psoriasis: behandelingen die uw aandacht verdienen

Psoriasis: behandelingen die uw aandacht verdienen

Mensen met psoriasis laten maar al te vaak na om zich te verzorgen, omdat ze ervan uitgaan dat de geneeskunde hen niet echt soelaas kan bieden.

Niets is minder waar! De bestaande behandelingen zijn weliswaar niet perfect, maar ze kunnen de levenskwaliteit toch aanzienlijk verbeteren.

Lokale behandelingen: discipline en veiligheid

De lokale behandelingen (zalven e.a. die rechtstreeks aan te brengen zijn op de aangetaste zone) zijn vaak nuttig in geval van psoriasis. Ze hebben het grote voordeel dat ze enkel op de aangetaste zones inwerken, waardoor het risico op bijwerkingen op de rest het lichaam verdwijnt. Alleen vergt het aanbrengen van die middelen iets meer discipline dan het innemen van een pilletje en is de behandeling ook vooral doeltreffend in de lichte vormen van psoriasis.

Dit zijn de belangrijkste lokale behandelingen tegen psoriasis:

 • Crèmes en vochtinbrengende zalven: vette crèmes horen op het eerste gezicht niet thuis in de medische sector, maar ze zijn enkele van de beste remedies tegen psoriasis. Ze moeten blijvend gebruikt worden, op de aangetaste zones, ook buiten periodes met opstoten.
 • Vitamine D-derivaten: ze hebben lichte bijwerkingen en zijn doeltreffend, op voorwaarde dat men ze blijft nemen. Het kan wel enkele weken duren voor het effect voelbaar wordt.
 • Cortisone (corticosteroïden), lokaal aan te brengen: wordt vaak samen met vitamine D-derivaten gebruikt. Er treedt snel verbetering op, maar helaas is er ook gewenning (risico op recidieven bij het stopzetten van de behandeling) en zijn er zware bijwerkingen (dunner worden van de huid, huidstrepen).

Fototherapie: de zon inzetten tegen psoriasis

Bij de meeste psoriasispatiënten verbeteren de symptomen als ze in de zon komen. Dat effect is toe te schrijven aan de ontstekingswerende eigenschappen van UVA- en UVB-stralen. Onder toezicht van een dermatoloog kan deze troef gebruikt worden tegen psoriasis.

 • In de PUVA-therapie bijvoorbeeld neemt de patiënt psoralen in, een geneesmiddel dat de huid extra gevoelig maakt voor UVA-stralen. Daarna neemt hij plaats in een cabine waar de specialist hem aan een gecontroleerde dosis UVA blootstelt.
  De behandeling is heel doeltreffend, maar ook zwaar (patiënten moeten regelmatig naar hun dermatoloog en ze moeten uit de zon blijven op dagen dat de behandeling met psoralen doorgaat).
 • Ook de therapie met UVB, een ander soort stralen, wordt vaak toegepast. Het duurt iets langer voor de effecten optreden, maar bij de UVB-behandeling is er geen inname van psoralen nodig, wat de behandeling een stuk eenvoudiger maakt.

Jammer genoeg hebben alle fototherapieën hetzelfde nadeel: de toegediende dosissen zijn cumulatief, en er is een drempel die niet overschreden mag worden, omdat het risico op huidkanker dan te groot wordt. De behandeling kan dus niet levenslang gevolgd worden.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 15/04/2014
Origineel artikel geschreven door op 28/10/2008

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten