Pruritus

Gepubliceerd door Medica Press op 23/09/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Dit jeuksymptoom kan door verschillende oorzaken ontstaan. Men moet hierbij een algemene (pruritus universalis) en een lokale aandoening (pruritus localis) onderscheiden. Bij de eerste vorm, waarbij de jeuk over het gehele lichaam is verspreid, komen een aantal ziektebeelden in aanmerking: - diabetes; - leveraandoeningen; - nieraandoeningen; - jicht; - leukemie; - maligne tumoren; - mycosis fungoides. Ook bij stoornissen in de interne secretie, zoals hyperthyreoïdie, zwangerschap, climacterium en het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan jeuk ontstaan. Behandeling De behandeling is in het algemeen symptomatisch: lokaal bijvoorbeeld calmitol of menthol in crème of schudsel. In capsule- of tabletvorm worden kalmeringsmiddelen gegeven. In sommige gevallen helpt lichttherapie.

Gepubliceerd door Medica Press op 23/09/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Jicht terug van weggeweest Geüpdatet op 05/09/2011 - 11h39

Een halve eeuw geleden was jicht een eerder zeldzaam geworden ziekte. Vandaag hebben weer almaar meer Europeanen te kampen met jichtaanvallen . Hoe wordt deze reumatische ziekte opgespoord en behandeld en zijn recidieven te voorkomen?

Jeukende huid: waarom moet ik toch krabben? Geüpdatet op 16/08/2011 - 14h19

Jeuk of pruritus in het medisch jargon is een veel voorkomende kwaal met heel uiteenlopende oorzaken. We zetten de voornaamste oorzaken op een rijtje en geven u enkele tips om het ongemak te verlichten of zelfs van de jeuk af te raken.

Huidtumoren: loopt uw hond gevaar? Gepubliceerd op 03/06/2013 - 17h46

Cysten, abcessen, hematomen en tumoren kunnen de huid van uw hond misvormen. Van de tumoren, die het gevolg zijn van een abnormale vermenigvuldiging van de huidcellen, moet een biopsie of een excisie worden gemaakt om de risico's voor uw vriend te ku...

Meer artikels