• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Prostaatkanker: UV beschermt!

Prostaatkanker: UV beschermt!Zonnebaden en zonnebanken zijn niet steeds slecht voor de gezondheid. Dit bewijst een Britse studie die laat uitschijnen dat UV-stralen het risico van prostaatkanker verkleinen.

Zon en vitamine

De vitamine D3 die door UVB-stralen wordt geproduceerd, zorgt voor een gezond niveau van calcium en fosfor in het lichaam, wat rachitis, osteoporose, huidaandoeningen en andere aandoeningen voorkomt. Dr. Alan B. Fleisher heeft klinisch aangetoond dat UV-stralen psoriasis kunnen verbeteren. Grondig onderzoek laat zelfs uitschijnen dat blootstelling aan de zon bepaalde tumoren of kankers (borst-, prostaat-, ovarium-, colon-, bloedkanker) kan voorkomen of afremmen.Het was bekend dat de incidentie van prostaatkanker verschilt naargelang de geografische breedtegraad. Een groep Britse onderzoekers bevestigt nu dat de blootstelling aan de zon en dus aan UV-stralen bescherming biedt tegen prostaatkanker. Niet alleen verlagen UV-stralen de frequentie van prostaatkanker, maar als er kanker optreedt, treedt ze op latere leeftijd op.

De Caraïben zijn niet de oplossing

Uit een analyse van 210 patiënten blijkt dat de kans op prostaatkanker vermindert naarmate het totaal aantal blootstellingen aan de zon toeneemt. Zes maanden in een zonnig land verblijven, biedt echter geen voordelen. Occasionele blootstelling (tijdens de kinderjaren, de vakantie, zonnebanken) daarentegen heeft wel een belangrijk dosisafhankelijk preventief effect.Hebben patiënten met huidkanker dan minder prostaatkanker?

Dat is nog erg omstreden en bewijst meteen dat we nog onvoldoende inzicht hebben in het verband tussen huidkanker, prostaatkanker en UV-stralen.
Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 16/10/2001

Bronnen: Beneficial effects of sun exposure on cancer mortality by Gordon Ainsleigt, Preventive Medicine, 1993

Vindt u het artikel interessant?