Prostaatkanker: tot welke leeftijd is een behandeling nodig?

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/06/2006 - 00h00
-A +A

Alle mannen worden door prostaatkanker bedreigd. Daarom wordt een opsporing vanaf de leeftijd van 50 jaar aanbevolen. Hoe zit het met de opsporing en de behandeling van personen ouder dan 75 jaar?

PUB

Opsporing van prostaatkanker... tot de leeftijd van 75 jaar

Bij gebrek aan een nationale campagne voor de massale systematische opsporing van prostaatkanker wordt aan mannen aangeraden vanaf de leeftijd van 50 jaar een individuele opsporing van prostaatkanker te laten uitvoeren. Dit gaat gepaard met een rectaal onderzoek in combinatie met een dosis PSA (prostaatspecifiek antigeen). In geval van een verhoogd risico van prostaatkanker, m.a.w. in geval van familiale antecedenten en Afrikaanse afkomst, wordt aangeraden de opsporing vroeger aan te vatten, namelijk vanaf de leeftijd van 45 jaar.

De opsporing van prostaatkanker wordt echter niet aanbevolen na de leeftijd van 75 jaar. Waarom niet? Gewoon omdat de levensverwachting daalt wanneer een kanker er langer dan tien jaar over doet om zich te ontwikkelen en voor de patiënt levensbedreigend te worden. Het is dus wenselijker oudere personen niet onnodig te verontrusten door hen onderzoeken voor te stellen en in voorkomend geval aan te kondigen dat ze aan een kanker lijden die wellicht geen invloed meer zal hebben op hun leven.

Behandeling van prostaatkanker... tot de leeftijd van 75 jaar?

Naast deze zorg om te bepalen tot welk moment de opsporing nuttig is, kunnen we ons ook afvragen tot welke leeftijd een behandeling van prostaatkanker zin heeft wanneer deze op een hoge leeftijd werd vastgesteld. Wat deze vraag betreft, zijn de meningen toch iets meer verdeeld.

Wanneer bij een persoon die ouder is dan 75 jaar om welke reden dan ook een kanker in de prostaat wordt gedetecteerd, zijn er twee mogelijke therapeutische houdingen: de ene is een behandeling toepassen (heelkundige verwijdering van de prostaat), de andere een controle over de opgespoorde tumor, die niet noodzakelijk bedreigend is.
We hebben het hier voor alle duidelijkheid wel over een lokale tumor die de levensprognose op korte termijn niet hypothekeert. Wanneer de tumor in een gevorderd stadium wordt opgemerkt, wordt echter de voorkeur gegeven aan een behandeling als deze de levensverwachting doet stijgen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 13/06/2006 - 00h00 Hoffman R.M. et al, Am. J. Med., 119: 418-25, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Prostaatkanker: opsporen om te genezen Geüpdatet op 01/10/2007 - 00h00

In de diagnose en behandeling van kanker is er de voorbije jaren een enorme vooruitgang geboekt. De tumoren worden tegenwoordig alsmaar vroeger opgespoord, waardoor ook de behandeling alsmaar efficiënter wordt.

Prostaatkanker: mannen in gevaar Gepubliceerd op 05/09/2011 - 11h32

Prostaatkanker is een echte plaag die jaarlijks in België 5.000 mannen treft en dan ook de meest voorkomende kanker is bij mannen en de op één na belangrijkste oorzaak van kankersterfte na longkanker.

Prostaatkanker: een oorzaak van incontinentie Gepubliceerd op 22/05/2012 - 11h34

Er bestaan agressieve vormen van prostaatkanker , maar de meeste evolueren traag en blijven jarenlang onopgemerkt . Als de kanker zich manifesteert, is het vaak via urinewegproblemen , zoals plasincontinentie . Plasincontinentie is vaak ook een van d...

Meer artikels