• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Prostaatkanker: tot welke leeftijd is een behandeling nodig?

Prostaatkanker: tot welke leeftijd is een behandeling nodig? Alle mannen worden door prostaatkanker bedreigd. Daarom wordt een opsporing vanaf de leeftijd van 50 jaar aanbevolen. Hoe zit het met de opsporing en de behandeling van personen ouder dan 75 jaar?

Opsporing van prostaatkanker... tot de leeftijd van 75 jaar

Bij gebrek aan een nationale campagne voor de massale systematische opsporing van prostaatkanker wordt aan mannen aangeraden vanaf de leeftijd van 50 jaar een individuele opsporing van prostaatkanker te laten uitvoeren. Dit gaat gepaard met een rectaal onderzoek in combinatie met een dosis PSA (prostaatspecifiek antigeen). In geval van een verhoogd risico van prostaatkanker, m.a.w. in geval van familiale antecedenten en Afrikaanse afkomst, wordt aangeraden de opsporing vroeger aan te vatten, namelijk vanaf de leeftijd van 45 jaar.

De opsporing van prostaatkanker wordt echter niet aanbevolen na de leeftijd van 75 jaar. Waarom niet? Gewoon omdat de levensverwachting daalt wanneer een kanker er langer dan tien jaar over doet om zich te ontwikkelen en voor de patiënt levensbedreigend te worden. Het is dus wenselijker oudere personen niet onnodig te verontrusten door hen onderzoeken voor te stellen en in voorkomend geval aan te kondigen dat ze aan een kanker lijden die wellicht geen invloed meer zal hebben op hun leven.

Behandeling van prostaatkanker... tot de leeftijd van 75 jaar?

Naast deze zorg om te bepalen tot welk moment de opsporing nuttig is, kunnen we ons ook afvragen tot welke leeftijd een behandeling van prostaatkanker zin heeft wanneer deze op een hoge leeftijd werd vastgesteld. Wat deze vraag betreft, zijn de meningen toch iets meer verdeeld.

Wanneer bij een persoon die ouder is dan 75 jaar om welke reden dan ook een kanker in de prostaat wordt gedetecteerd, zijn er twee mogelijke therapeutische houdingen: de ene is een behandeling toepassen (heelkundige verwijdering van de prostaat), de andere een controle over de opgespoorde tumor, die niet noodzakelijk bedreigend is.
We hebben het hier voor alle duidelijkheid wel over een lokale tumor die de levensprognose op korte termijn niet hypothekeert. Wanneer de tumor in een gevorderd stadium wordt opgemerkt, wordt echter de voorkeur gegeven aan een behandeling als deze de levensverwachting doet stijgen.

Artikel gepubliceerd door op 13/06/2006

Bronnen: Hoffman R.M. et al, Am. J. Med., 119: 418-25, 2006.

Vindt u het artikel interessant?