• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Prostaatkanker: pas uw voeding aan

Prostaatkanker: pas uw voeding aan Voeding speelt een rol bij het ontstaan van kanker in het algemeen. Hoe zit het precies met prostaatkanker? Welke producten zijn aan te raden of te vermijden?

Het antwoord op die vraag draait rond dierlijke vetten, rood vlees, calcium, vitamine D en antioxidanten.

Dierlijke vetten en rood vlees

Er bestaan een duidelijk verband tussen de consumptie van vet en het risico op prostaatkanker. Uit verschillende studies blijkt namelijk dat er een belangrijke correlatie is tussen de inname van dierlijke vetten en de ontwikkeling van prostaatkanker en de stijging van de mortaliteit als gevolg van deze ziekte. Andere studies tonen aan dat veel rood vlees eten eveneens het risico op dit soort kanker verhoogt. De precieze mechanismen zijn niet bekend, maar volgens sommige hypothesen zouden vetten een invloed hebben op de hormonen en op de productie van vrije radicalen*. Ook het feit dat producten met veel dierlijke vetten weinig anticancerigene ingrediënten bevatten en dat vlees bakken op hoge temperatuur kankerverwekkend zou zijn, kan een rol spelen.

Te veel calcium

Voldoende calciuminname is essentieel om een gezond beendergestel te ontwikkelen en te behouden. Een te hoog calciumverbruik - meer dan 2.000 mg per dag - kan echter het risico op prostaatkanker verhogen. Dat effect zou kunnen te wijten zijn aan het feit dat calciuminname het vitamine D-gehalte in het lichaam doet dalen. Vandaar dat aan vitamine D een beschermende werking wordt toegeschreven tegen prostaatkanker.

Artikel gepubliceerd door op 08/03/2005

Bronnen: Dr. Michael McCormack en dr. Fred Saad, " Comprendre le cancer de la prostate ", Edition Rogers.

Vindt u het artikel interessant?