Prostaatkanker: pas uw voeding aan

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/03/2005 - 00h00
-A +A

Voeding speelt een rol bij het ontstaan van kanker in het algemeen. Hoe zit het precies met prostaatkanker? Welke producten zijn aan te raden of te vermijden?

PUB

Het antwoord op die vraag draait rond dierlijke vetten, rood vlees, calcium, vitamine D en antioxidanten.

Dierlijke vetten en rood vlees

Er bestaan een duidelijk verband tussen de consumptie van vet en het risico op prostaatkanker. Uit verschillende studies blijkt namelijk dat er een belangrijke correlatie is tussen de inname van dierlijke vetten en de ontwikkeling van prostaatkanker en de stijging van de mortaliteit als gevolg van deze ziekte. Andere studies tonen aan dat veel rood vlees eten eveneens het risico op dit soort kanker verhoogt. De precieze mechanismen zijn niet bekend, maar volgens sommige hypothesen zouden vetten een invloed hebben op de hormonen en op de productie van vrije radicalen*. Ook het feit dat producten met veel dierlijke vetten weinig anticancerigene ingrediënten bevatten en dat vlees bakken op hoge temperatuur kankerverwekkend zou zijn, kan een rol spelen.

Te veel calcium

Voldoende calciuminname is essentieel om een gezond beendergestel te ontwikkelen en te behouden. Een te hoog calciumverbruik - meer dan 2.000 mg per dag - kan echter het risico op prostaatkanker verhogen. Dat effect zou kunnen te wijten zijn aan het feit dat calciuminname het vitamine D-gehalte in het lichaam doet dalen. Vandaar dat aan vitamine D een beschermende werking wordt toegeschreven tegen prostaatkanker.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/03/2005 - 00h00 Dr. Michael McCormack en dr. Fred Saad, " Comprendre le cancer de la prostate ", Edition Rogers.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Preventieve voeding: de bewijzen stapelen zich op Gepubliceerd op 15/02/2017 - 16h30

Een gezonde voeding vermindert niet alleen het risico op kanker, hartinfarcten en de ziekte van Alzheimer - om maar de bekendste aandoeningen te noemen - , maar halveert ook de kans op reumatoïde artritis.

Vitamine D zou bescherming bieden tegen colorectale kanker Geüpdatet op 22/03/2010 - 00h00

Vitamine D heeft de wind in de zeilen. Allang bekend om haar belangrijke rol in de strijd tegen osteoporose, zou vitamine D , volgens een recent onderzoek, ook het risico op colonkanker , een van de meest voorkomende kankers, aanzienlijk kunnen vermi...

Vlees : fabels en feiten Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Het wantrouwen voor vlees zit er bij sommige mensen diep in. Hart- en vaatziekten, kanker, hormonen, antibiotica,…Vlees ligt in de vuurlinie. Tijd om enkele objectieve gegevens op een rij te zetten.

Meer artikels