Prostaatkanker: nanopartikeltjes goud om tumoren te vernietigen

Geüpdatet door Fondation ARC pour la recherche sur le cancer op 08/10/2012 - 08h46
-A +A

Onderzoekers hebben  net een nieuwe strategie ontwikkeld om prostaatkanker te bestrijden. Dat gebeurde door een stof die aangetrokken wordt door de cellen van prostaattumoren te binden aan radioactieve nanopartikeltjes goud.

Uitzicht op een nieuwe behandeling voor prostaatkanker

Binnenkort zou een nieuw type geneesmiddel voor de behandeling van prostaatkanker de dag kunnen zien.

De behandeling zou door de manier waarop ze werkt allicht heel wat minder schadelijk kunnen zijn voor  het lichaam dan de huidige beschikbare chemotherapieën.

Een minder schadelijke behandeling voor prostaatkanker

De nieuwe behandeling werkt met twee stoffen:

  • een stof uit groene thee met als kenmerk dat ze aangetrokken wordt door de cellen van de prostaattumor,
  • radioactieve nanopartikeltjes goud.

De straling die deze radioactieve nanopartikeltjes uitzenden, zou de kankercellen helpen vernietigen.

De stof die onttrokken wordt aan groene thee speelt de rol van geleider doordat hij de nanopartikeltjes tot bij de cellen voert die vernietigd moeten worden.

De gezonde cellen zouden daardoor gespaard kunnen worden, wat de behandeling veel minder schadelijk zou maken voor het lichaam.

Deze therapeutische strategie is veelbelovend. Maar er zullen wel nog enkele jaren nodig zijn om de techniek verder te ontwikkelen voor ze ook getest kan worden op patiënten.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 08/10/2012 - 08h46 en geüpdatet door Fondation ARC pour la recherche sur le cancer op 08/10/2012 - 08h46
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Nieuws voor diabetespatiënten Geüpdatet op 26/11/2002 - 00h00

Belgen hebben een nieuwe vorm van behandeling voor patiënten met insuline-afhankelijke diabetes ontdekt, maar men zit nog maar in het experimenteel stadium...

Viscerale leishmaniose: de denkpiste van een vaccin Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

Viscerale leishmaniose is een parasitaire ziekte die vaak voorkomt in tropische en mediterrane streken, zoals het zuiden van Frankrijk. Elk jaar worden wereldwijd 500.000 nieuwe gevallen vastgesteld. De ziekte wordt met name via honden aan de mens -...

Borstkanker: veelbelovende vooruitgang Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Op het congres voor oncologie in de Verenigde Staten werd een nieuwe behandeling voorgesteld die een oplossing zou kunnen bieden voor vrouwen met een borstkanker die niet reageert op de klassieke behandelingen.

Meer artikels