• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Prostaatkanker: een nieuwe chemotherapie

Prostaatkanker: een nieuwe chemotherapieGevorderde vormen van prostaatkanker worden snel resistent tegen chemotherapie. Onderzoek met Taxotere geeft bemoedigende resultaten, met hoop op een betere behandeling die zich vertaalt in een betere levenskwaliteit en pijnbestrijding bij deze patiënten.

Met bijna 6.000 nieuwe gevallen per jaar in België is prostaatkanker de meest voorkomende kanker bij mannen, met een stijging die in alle geïndustrialiseerde landen wordt vastgesteld. Deze laatste vaststelling heeft gedeeltelijk te maken met een steeds intensievere opsporing.

Net als bij alle andere soorten kankers is de behandeling des te doeltreffender als ze vroegtijdig wordt gestart. En hoe verder de tumoren gevorderd zijn, des te resistenter ze tegen de behandelingen zijn. Op dit vlak zijn de activiteiten door het CNRS in Frankrijk op het Taxotere-molecule zeer hoopgevend.

Deze studie werd in 24 landen gerealiseerd bij 1.000 patiënten van meer dan 65 jaar met een hormoonresistente uitgezaaide kanker. Ze werden in twee groepen verdeeld en een aantal kregen Taxotere, anderen kregen mitoxantron (referentiechemotherapie), telkens in combinatie met lichte doses corticoïden. Bij de patiënten die met de eerste molecule werden behandeld, werd een duidelijk betere levenskwaliteit en pijnbestrijding vastgesteld. De resultaten zijn bijzonder positief voor botpijnen. Bovendien wordt de levensduur verlengd (met gemiddeld drie maanden).

Deze gegevens zijn vergelijkbaar met deze die vroeger werden bekomen in een andere, dit keer Amerikaanse studie, zowel voor de levenskwaliteit als voor de pijnbestrijding.

Vandaag is de indicatie van Taxotere bij prostaattumoren bevestigd door de Food and Drug Administration in de Verenigde Staten. Binnenkort zou het Europees bureau voor geneesmiddelenbeoordeling hetzelfde doen.

We merken op dat andere molecules van dezelfde familie als Taxotere, de taxanen, ook een duidelijke doeltreffendheid aantonen. Binnen enkele jaren zouden er verschillende soorten geneesmiddelen kunnen bestaan in de behandeling van prostaattumoren die nu resistent zijn tegen chemotherapie.Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 29/06/2004

Bronnen: CNRS en Aventis, presentatie op het ASCO-congres (American Society of Clinical Oncology), juni 2004.

Vindt u het artikel interessant?