PUBLICITÉ

Prostaat: weten om te voorkomen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/02/2014 - 16h34
-A +A

Prostaatadenoom, hypertrofie van de prostaat, prostaatkanker:
Wat zijn de symptomen van deze aandoeningen?
Welke mannen lopen een verhoogd risico?
Welke screeningsonderzoeken bestaan er?

Doe de test en peil uw kennis! Hoe meer u weet, hoe beter u kunt voorkomen.

 

PUB

1) Chirurgische behandeling van prostaatadenoom (of goedaardige prostaathypertrofie) kan als bijwerking hebben: Retrograde ejaculatie. Bij retrograde ejaculatie komt het sperma in de blaas terecht, met onvruchtbaarheid tot gevolg. Het is de enige seksuele bijwerking, want van erectiestoornissen is geen sprake.

2) Screening van prostaatkanker omvat: Een PSA-bepaling plus een rectaal toucher. Beide onderzoeken zijn noodzakelijk: ze sluiten elkaar niet uit, maar vullen elkaar aan.

3) Prostaatadenoom uit zich door: Urineerstoornissen, zoals frequente aandrang en nadruppelen. De symptomen van prostaathypertrofie zijn: hevige urineeraandrang, onderbroken straal, zwakke en kleine straal, nadruppelen en vooral aandrang 's nachts.

4) Hoeveel procent van de mannen krijgt prostaatkanker? Eén op de acht. Het is de meest voorkomende kanker bij mannen boven de 50 en de op één na dodelijkste kanker na longkanker.

5) Prostaatadenoom kan opgespoord worden door het PSA (prostaatspecifiek antigeen) te bepalen. Fout.Fout. PSA-bepaling is essentieel om prostaatkanker op te sporen, maar heeft geen enkele zin bij de diagnose van adenoom. In de praktijk gebeurt deze bepaling echter wanneer er een adenoom wordt vermoed. Als dan blijkt dat de patiënt geen prostaatkanker heeft, is dat voor hem een geruststelling.

6) Prostaatvergroting komt alleen voor bij een risicocategorie. Fout.Om een nog altijd onbekende reden neemt bij alle mannen vanaf 40 jaar de prostaat toe in volume. Het gaat hier gewoon om een natuurlijk verschijnsel. Wel krijgen niet alle mannen last van urineerstoornissen, en als ze toch voorkomen, verschillen ze qua ernst.

7) Prostaathypertrofie komt voor bij: 50 tot 75% van alle mannen boven de 50. Boven de 80 krijgen bijna alle mannen ermee te maken.

8) Een prostaatontsteking wordt veroorzaakt door: Een bacteriële infectie.

9) Als een adenoom niet behandeld wordt, kan het ontaarden in prostaatkanker. Fout.Beide aandoeningen zijn wel degelijk verschillend, ook al treffen ze hetzelfde orgaan. Een prostaatadenoom ontaardt nooit in kanker. Wel wordt prostaatkanker vaak ontdekt tijdens onderzoeken naar aanleiding van urineerstoornissen die wijzen op goedaardige prostaathypertrofie.

10) Op 60 jaar staat 80 % van de mannen 's nachts op om te plassen. Juist.Dat klopt, en dat komt door de natuurlijke prostaatvergroting. Als de urineerstoornissen echter zeer hinderlijk zijn in het dagelijkse leven, moet u een uroloog raadplegen. Er bestaan immers oplossingen, en bovendien vermijdt u op die manier eventuele complicaties.

11) Prostaatontsteking komt vooral voor bij hoogbejaarde mannen. Fout. Ze komt voor op elke leeftijd, maar vooral blij jongvolwassenen tussen 30 en 40 jaar.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 11/10/2005 - 00h00 en geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 24/02/2014 - 16h34
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ