Prolaps

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Uitpuilen of uitzakken van een deel van de ingewanden, weefsels of geslachtsorganen via een normale lichaamsopening of een wond. Zo kent men een uitzakking van het slijmvlies van de anus (prolapsus ani), een verzakking van de wand van de endeldarm (prolapsus recti), van de baarmoeder (prolapsus uteri) en van de schede (prolapsus vaginae).
Bij een zwangerschap wordt de baarmoeder bij een baring sterk uitgerekt, waardoor de samenhang met het omgevende en onderliggende weefsel losser wordt. De te wijde of te slappe schedewand kan dan gemakkelijk uitzakken en bij slappe bekkenbodemspieren geldt dit ook voor de baarmoeder.

De baarmoeder zakt meestal in zijn geheel. In geval van de schede zakt in het algemeen de voorste schedewand eerder en dieper uit en wordt deze als een rozerode zwelling in de schaamspleet zichtbaar. Dicht tegen de voorste schedewand bevindt zich de onderkant van de blaas, terwijl de achterste wand van de schede aan de endeldarm grenst.

Bij verzakking van de voorste of achterste schedewand wordt meestal de blaasbodem of de endeldarm meegetrokken. Dit geeft aanleiding tot stoornissen bij het urineren en de stoelgang. In dat geval is de klacht een doorlopend gevoel van zwaarte of druk in de onderbuik. Soms komt een groot gedeelte van de schedewand naar buiten. De aandoening behoeft een operatieve correctie.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Verwen uw knieën! Geüpdatet op 29/03/2005 - 00h00

Bijna één op de vier patiënten met knieartrose heeft in het verleden zijn voorste kruisband gescheurd, één van de belangrijkste knieligamenten. Is er hier sprake van een oorzakelijk verband?

Prolaps of verzakking: er valt iets aan te doen! Gepubliceerd op 14/12/2016 - 11h44

Genitale prolaps of verzakking van de geslachtsorganen komt veel voor bij vrouwen. Het is het uitzakken van een of meerdere organen van het kleine bekken. Dat zijn de blaas, het rectum (de endeldarm), de baarmoeder en de vagina.

Aambeien: blijf er niet mee zitten! Gepubliceerd op 10/02/2017 - 14h01

Aambeien zijn eigenlijk spataders (abnormale en blijvende verwijdingen van de aders), maar dan specifiek in de streek rond de anus. Veel mensen hebben er last van. Ze kunnen zeer hinderlijk en pijnlijk zijn en gaan vaak gepaard met bloedingen. Aambei...

Meer artikels