• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Progressieve glazen nodig? Waarom geen contactlenzen?

Progressieve glazen nodig? Waarom geen contactlenzen?

Progressieve lenzen zijn minder bekend dan brilglazen, maar je vindt ze nochtans op de markt.

Hoe werken ze en wat zijn de voordelen?

Progressieve lenzen: hetzelfde principe als de bril

Progressieve lenzen werken in feite precies zoals een bril met progressieve glazen. Verschillende zones van de lens hebben verschillende correcties, en de overgang van de ene naar de andere zone is niet bruusk maar progressief.

Het grote verschil is dat bij een bril de keuze tussen de verschillende correcties gebeurt als het oog van richting verandert: als we recht voor ons uit kijken - meestal is dat dus in de verte - bevindt het oog zich voor de zone van de bril die de bijziendheid corrigeert; als we naar beneden kijken, gewoonlijk is dat naar iets dat we dicht voor ons houden, wordt de correctie voor verziendheid toegepast.

Bij lenzen doen de hersenen al het werk, want lenzen blijven altijd voor het oog zitten. Ons oog krijgt tegelijk een scherp beeld van dichtbij en een scherp beeld van ver en neemt vervolgens dat op wat ons op dat moment interesseert.

Welk concreet gebruik voor progressieve lenzen?

Het gebruik is perfect hetzelfde als dat bij gewone contactlenzen. Er zijn dus ook progressieve lenzen die elke dag, elke week of elke maand gewisseld moeten worden. De prijs ligt wel een stuk hoger dan die van gewone lenzen, ongeacht hoelang u ze kunt dragen.  

Zoals bij een bril  moet u bij progressieve lenzen natuurlijk ook rekening houden met een aanpassingsperiode. Dan is het even iets minder comfortabel. Sommige mensen die ermee starten, moeten er trouwens op terugkomen. Maar het gros van de mensen dat kiest voor dit type van lenzen vindt na een poos wel zijn draai, ook al moeten ze soms verschillende modellen uitproberen.

Lenzen dragen als men een jaartje ouder wordt?

Verziendheid is vaak leeftijdsgebonden. Het verouderen van het oog brengt veranderingen mee die niet allemaal compatibel zijn met het dragen van contactlenzen. Verminderde productie van traanvocht of de spieren van de oogleden die verzwakken zijn maar enkele voorbeelden.

Het aantal mensen dat lenzen draagt, daalt trouwens sterk met de leeftijd. En iemand die al zijn hele leven een bril draagt, zal de stap naar contactlenzen moeilijk of niet kunnen zetten als hij op leeftijd komt en verziend wordt.

Wat ook uw situatie is, het is ten zeerste raadzaam om een oogarts te raadplegen voor u overschakelt op progressieve lenzen. Hij zal u niet alleen waardevolle tips kunnen geven voor het gebruik van de lenzen zelf, maar ook een aantal onderzoeken doen (glaucoom, OMD) die noodzakelijk worden als u eenmaal de leeftijd bereikt hebt waar verziendheid makkelijk optreedt.

 

Artikel gepubliceerd door op 08/04/2014

Bronnen:

Ophthalmic Physiol Opt. 2014 Jan;34(1):8-29. doi: 10.1111/opo.12091. Epub 2013 Nov 10.

Vindt u het artikel interessant?