Progestageen voor anticonceptie

Gepubliceerd door Dr Cécile Malartic op 24/10/2011 - 12h26
-A +A

Orale anticonceptie (de pil) blijft het eerste voorbehoedsmiddel, omdat het eenvoudig is in gebruik, doeltreffend en het best verdragen. Toch kan een vrouw zowel uit eigen keuze als vanuit medisch oogpunt voor een andere methode kiezen.

De efficiëntie van elk methode wordt volgens de Pearl-index geëvalueerd. Deze index meet het aantal zwangerschappen op honderd vrouwen die dezelfde methode gebruiken. Voor de pil is dat volgens de Pearl-index 0 tot 0,43.

PUB

De minipil (bijvoorbeeld MICROVAL) is een doorlopende pil. Er is dus geen stopweek. Dit anticonceptiemiddel verandert het slijm van de baarmoederhals, en maakt de baarmoederhals ondoordringbaar voor zaadcellen. Het baarmoederslijmvlies verschrompelt en de eicel kan zich dan onmogelijk nestelen. Met uitzondering van de laatste op de markt gekomen pillen, blokkeren ze de ovulatie niet. De minipil moet elke dag op hetzelfde tijdstip worden ingenomen. Mocht u ze vergeten in te nemen, of ze enkele uren later of eerder innemen, dan verliest de pil zijn doeltreffendheid. De minipil is enkel aangewezen wanneer de combinatiepil niet mag worden voorgeschreven. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een postnatale depressie, een verhoogd risico op trombose, migraine ten gevolge van de pil. Mogelijke bijwerkingen zijn kleine tussentijdse bloedingen of zeer weinig bloedingen tot zelfs een volledige afwezigheid. Er is ook een verhoogd risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

 

Bepaalde middelen met een verhoogde progestageendosis worden onderbroken ingenomen, tussen de vijfde en de vijfentwintigste dag van de menstruatiecyclus. Deze middelen worden voornamelijk gebruikt bij vrouwen ouder dan veertig jaar. Want oestroprogestagenen zijn in principe niet aangewezen, behalve voor niet-rokers en zeer gezonde vrouwen. Ook patiënten met fibromen (goedaardige tumoren) of endrometiose krijgen deze middelen met progestageen.

  • In bepaalde gevallen kan de arts een prikpil voorstellen. Vrouwen krijgen gedurende drie maanden een kuur, maar er zijn enkele belangrijke bijwerkingen aan verbonden.
  • Vandaag worden in meerdere landen ook progestageenstaafjes ingebracht bij vrouwen. Deze onderhuidse staafjes bevatten een zeer lage dosis progestageen. Ze blijven gedurende drie jaar efficiënt. Minder praktisch is de inbreng en de verwijdering van het staafje.
Gepubliceerd door Dr Cécile Malartic op 24/10/2011 - 12h26
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
De pil of het spiraaltje? Gepubliceerd op 30/09/2015 - 14h57

De pil is de meest gebruikte methode van anticonceptie. Het nadeel van deze methode is dat de pil dagelijks moet genomen worden. Elke vergetelheid kan leiden tot een ongewenste zwangerschap, ja zelfs tot een vrijwillige zwangerschapsonderbreking. Het...

Sterilisatie, naar eenvoudiger ingrepen Geüpdatet op 25/03/2002 - 00h00

Na een ligatuur van de eileiders kunnen de spermatozoa niet meer in contact komen met de eicel. Een ligatuur van de eileiders is een definitieve sterilisatie. De ingreep wordt vooral uitgevoerd bij vrouwen die reeds kinderen hebben en die er zeker va...

INTERVIEW: Relatie tussen de pil en borstkanker Geüpdatet op 03/12/2002 - 00h00

De meeste vrouwen die orale anticonceptiva (of voorbehoedsmiddelen) nemen, vragen zich af of ze daarmee geen risico lopen op borstkanker. We hebben de vraag voorgelegd aan Dr. David Elia, gynaecoloog.

Meer artikels