PUBLICITÉ

Procrastinatie: een moeilijk woord…

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/08/2011 - 11h57
-A +A

Niet iedereen kent het woord procrastinatie, maar wel de neiging om alles uit te stellen: “als ik inspiratie krijg”, “als ik tijd heb”, of gewoon: “morgen…”.

PUB

Hebt u neiging tot procrastinatie?

Iets uitstellen tot ’s anderendaags is vaak volkomen redelijk of zelfs noodzakelijk: het is gewoon een manier om uw tijd in te delen en prioriteiten te stellen. Toch stellen we soms zaken uit die we perfect de dag zelf zouden kunnen of moeten doen. In dat geval spreken we van procrastinatie. Die neiging komt heel vaak voor, maar kan een echte valstrik worden voor wie er last van heeft. Procrastinatie hangt immers vaak samen met een negatief zelfbeeld en leidt tot een vicieuze cirkel: de persoon in kwestie is bang om te falen en schuift de zaken voor zich uit, waardoor hij minder goed presteert (op het werk of daarbuiten) en zijn zelfbeeld een deuk krijgt. De cirkel is rond…

 

Procrastinatie is geen ziekte, maar een gedrag – we zouden het ook een slechte gewoonte kunnen noemen. Dat gedrag is echter zo diep verankerd dat we er ons niet altijd van bewust zijn. Ziehier enkele vragen om u te helpen nagaan of u neiging hebt tot procrastinatie:

  • Hebt u in stresssituaties vaak de reflex om de taak waarmee u bezig bent, opzij te schuiven?
  • Is het u al opgevallen dat u liever routineklussen klaart als u veel dringende taken moet afwerken?
  • Kampt u uiteindelijk altijd met tijdsgebrek, ongeacht de tijd waarover u aanvankelijk beschikte om een taak af te werken?

 

Hebt u op meer dan één vraag “ja” geantwoord, dan bent u zeker vertrouwd met procrastinatie. Het is een gedragsvorm waar je nu eenmaal moeilijk vanaf raakt… Maar toch kan het! Volgende week hebben we het opnieuw over procrastinatie.

Bron: dr. Bruno Koeltz, “Comment ne pas tout remettre au lendemain” (“Hoe raakt u af van uitstelgedrag?”), uitg. Odile Jacob

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/08/2011 - 11h57
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ