• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Probeer transvetzuren te vermijden!

Probeer transvetzuren te vermijden!

Transvetzuren hebben een heel slechte reputatie. Terecht ook, want ze verhogen het risico op hart- en vaataandoeningen en op bepaalde kankers... Wat zijn transvetzuren precies? Hoe worden ze geproduceerd? En vooral, hoe kunnen we ze uit onze voeding houden? Wat moeten we met andere woorden doen om zo weinig mogelijk transvetzuren binnen te krijgen?

Vetzuren: cis of trans?

Vetzuren zijn de bouwstenen van vetten en komen voor in twee chemische vormen: de cis- en de transvorm. De onverzadigde vetzuren van het cistype zijn - kort samengevat - vloeibaar op kamertemperatuur en goed voor de gezondheid, in tegenstelling tot die van het trans-type. De cisvorm is de natuurlijke vorm, de transvorm is het resultaat van een aantal processen. De onverzadigde cisvetzuren worden met andere woorden door een aantal reacties omgezet in transvetzuren.

1) Hydrogenering:

Hydrogenering is een proces dat in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt wordt om plantaardige oliën die op kamertemperatuur normaal vloeibaar zijn te harden. Hydrogenering wordt in de eerste plaats toegepast om de textuur van de vetten beter te kunnen bewaren. Voor de voedingsindustrie zijn plantaardige vetten zo veel handiger te bewerken en als consument kun je ze zelfs smeren… Dit proces van hydrogenering heeft wel één groot nadeel. Het zet onverzadigde vetzuren niet alleen om in een trans-vorm, maar het zet ook een deel van de onverzadigde vetzuren om in verzadigde vetzuren. En van deze laatste is algemeen bekend dat ze cardiovasculaire aandoeningen in de hand werken.

Artikel gepubliceerd door op 02/02/2009

Bronnen: Chajès V. et coll., American Journal of Epidemiology, 2008.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Voedsel en gevaren

Vindt u het artikel interessant?