Primaire leverkanker of hepatocarcinoom

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/10/2003 - 00h00
-A +A

Primaire leverkanker (of hepatocarcinoom) is weinig bekend, omdat ze vaak verward wordt met de uitzaaiingen van zogenaamde 'secundaire' leverkankers. Bovendien zijn de behandeling en de vitale prognose van beide types kanker verschillend, hoewel ze heel wat anatomische gelijkenissen vertonen.

PUB

Wat zijn de oorzaken?

Zogenaamde primaire kankers ontstaan in de lever zelf. De belangrijkste oorzaak is levercirrose, die in België hoofdzakelijk het gevolg is van alcohol. Er bestaan echter ook andere oorzaken, vooral dan chronische hepatitis en hemochromatose. Zo kan het hepatitisvirus de lever acuut besmetten, maar zich eveneens chronisch en actief ontwikkelen, waardoor de lever geleidelijk vernietigd wordt. Het aantal gevallen van hepatitis B is aan het afnemen sinds risicopersonen systematisch ingeënt worden. Voor hepatitis C bestaat er momenteel nog geen vaccin. Hemochromatose is een zeldzame ziekte waarbij het lichaam te veel ijzer opstapelt (vandaar dat ze ook ijzerstapelingsziekte wordt genoemd). Een primaire kanker kan zich ook ontwikkelen in een gezonde lever. Hij begint als een geïsoleerde tumor, maar er kunnen ook zogenaamde dochtertumoren ontstaan, kleine bijtumoren. Secundaire leverkankers zijn uitgezaaide kankers die veroorzaakt worden door een tumor die buiten de lever is ontstaan.

Wanneer moet u een arts raadplegen?

Het probleem met leverkanker is dat hij zich pas laat manifesteert, als het gezwel al sterk gegroeid is. Het eerste teken is pijn onder de ribben rechts. Als het levervolume geleidelijk verdrongen is door de tumor, ontstaat er een icterus (geelzucht). Vandaar dat cirrosepatiënten regelmatig een echografie moeten laten uitvoeren, om de tumor te kunnen opsporen vóór hij symptomen veroorzaakt.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/10/2003 - 00h00 Website van de Fédération Nationale des Centres de Lutte Contre Le Cancer (Nationale Federatie van Kankerbestrijdingscentra) ; www.fnclcc.fr ; " Questions sur le cancer ", Editions Milan, Collection Les Essentiels Milan ; " Le cancer ", dr. Rouessé, Editions Le Cavalier Bleu, Collection Idées Reçues N°4 ; " Le cancer ", prof. Tubiana, Editions Puf, Collection Que Sais-Je ? N° 11.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wat zijn de symptomen van leverkanker? Geüpdatet op 17/06/2014 - 10h53

Hepatocarcinoom of hepatocellulair carcinoom is de meest voorkomende vorm van leverkanker. De kanker ontwikkelt zich meestal uit een chronische leverziekte zoals levercirrose of hepatitis B of C. Heeft deze kanker typische symptomen die u kunnen alar...

Levercirrose en leverkanker Gepubliceerd op 10/11/2014 - 12h55

Almaar meer mensen krijgen te maken met leverkanker. In de meeste gevallen treedt de kanker op na een levercirrose. Levercirrose wordt in de westerse landen hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door het hepatitis C-virus . Maar er zijn ook andere factoren...

Leverkanker is een van de ergste kankers Gepubliceerd op 28/04/2015 - 14h35

Leverkanker is meestal het gevolg van verwikkelingen van een cirrose of een chronische hepatitis B of C. Het kan ook gaan om een metastase van een andere kanker. Wij geven u een overzicht van wat u moet weten over deze bijzondere kanker.

Het abc van hepatitis Geüpdatet op 28/10/2008 - 00h00

Iedereen kent virale hepatitis wel en weet minstens dat er hepatitis A, B en C bestaat. Maar wat hebben deze verschillende vormen precies met elkaar gemeen en waarin verschillen ze? En hoe kunnen we er ons tegen beschermen?

Meer artikels