Prikkelbaredarmsyndroom: af te raden voedingsmiddelen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/05/2013 - 16h26
-A +A

Het prikkelbaredarmsyndroom is een functionele spijsverteringsstoornis.

Dit syndroom gaat gepaard met een reeks symptomen, waarvan constipatie, buikpijn en diarree de drie belangrijkste zijn. Hinderlijk, maar ongevaarlijk, vereist het prikkelbaredarmsyndroom een beperkend dieet ten opzichte van alle voedingsmiddelen die de dikke darm kunnen prikkelen.

PUB

Wat zijn de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom?

 

  • Buikpijn of buikkrampen na de maaltijden, maar ook tijdens stressperiodes.
  • Een opgeblazen gevoel in de buik, krampen, winderigheid.
  • Diarree of constipatie of een afwisseling van beide.


Om opnieuw een goed darmgevoel te hebben, is een dieet vereist, waarbij alle voedingsmiddelen die de dikke darm kunnen prikkelen uitgesloten worden.
 

Welke voedingsmiddelen prikkelen de dikke darm?

Groenten en fruit om te vermijden bij een prikkelbaredarmsyndroom

  • Peulvruchten: bonen, droge bonen, linzen, erwten…
  • Ligninerijke vezels: rauwkost, sommige groene groenten (snijbiet, selderie, kool, ui, schorseneren).
  • Pepers.
  • Niet-geschild fruit.
  • Oliehoudende vruchten: amandelen, noten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, pecannoten, pijnappelzaad, pistachenoten.
  • Zemelen.
  • Gefermenteerde voedingsmiddelen, vooral gefermenteerde kaas (zachte kaas met schimmelkorst zoals Brie en Camembert, zachte kaas met een gewassen korst zoals Livarot en Munster, kaas met schimmelvorming aan de binnenkant zoals Bleu en schimmelkaas…).

Vlees dat het prikkelend gevoel nog kan versterken

  • 'Adellijk' of gemarineerd vlees.
  • Vlees bestaande uit lange vezels met pezen en collageen.
  • Sommige soorten orgaanvlees.
  • Fijne vleeswaren.

Melk, vet en gefrituurde gerechten

  • Vette bereidingen.
  • Vette sausen.
  • Gefrituurde gerechten.
  • Zetmeelhoudende voedingsmiddelen.
  • Melk en zuivelproducten.

Andere vijanden van de darm

  • Alcohol.
  • Sterke koffie.

Fructose en koude voedingsmiddelen

  • Overmatig gebruik van fructoserijke voedingsmiddelen: honing, droge vruchten, druiven, vijgen, kersen…
  • IJskoude voedingsmiddelen.

Wanneer de problemen verdwenen zijn, kan men sommige van deze voedingsmiddelen opnieuw proberen te gebruiken, maar dat moet voorzichtig en zeer geleidelijk gebeuren.
 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 25/05/2009 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 21/05/2013 - 16h26

Talley NJ, Intern. Med. J., 2006.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Wat moeten patiënten met de ziekte van Crohn eten? Gepubliceerd op 05/10/2012 - 12h23

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm, waarvan de oorzaak nog niet helemaal duidelijk is. Deze aandoening heeft gevolgen voor het dagelijkse leven van de personen die eraan lijden. Elke dag worden mensen met de ziekte va...

FODMAP-beperkt dieet tegen prikkelbare darm Geüpdatet op 14/04/2015 - 09h24

Wat FODMAP is? Het is geen woord, maar een letterwoord dat staat voor een groep suikers. Die worden tegenwoordig als de - gedeeltelijke - oorzaak beschouwd voor de zo hinderlijke symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom .

Wat is het Dash-dieet? Gepubliceerd op 28/04/2017 - 11h03

DASH is de nieuwste hype in de wereld van de diëten , althans in de Verenigde Staten en Canada. Alle medische instanties en voedingsautoriteiten zijn er vol lof over. En net zoals het wasmiddel met dezelfde naam doet het twee dingen in één keer: het...

Meer artikels