Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste

Prikkelbare darm: kan psychotherapie helpen?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2016 - 10h48
-A +A

Naar een psycholoog gaan voor buikpijn ? Voor wie sukkelt met een prikkelbare darm is dat geen slecht idee. Dat blijkt uit een recente studie die een stand van zaken maakt van de huidige wetenschappelijke inzichten.

Psychotherapie helpt tegen prikkelbare darm

Het prikkelbaredarmsyndroom is een erg vaak voorkomende functionele stoornis. Wereldwijd heeft ongeveer 11% van de bevolking er last van. Een grootschalige studie heeft zich nu verdiept in het effect van psychotherapie op de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom. De resultaten zijn heel hoopvol: psychotherapie werkt inderdaad, niet alleen tijdens de behandeling, maar ook op langere termijn, en wel tot 6 of zelfs 12 maanden na het laatste bezoek aan de therapeut. Dat is natuurlijk interessant voor alle patiënten, omdat het prikkelbaredarmsyndroom een grote impact heeft op de levenskwaliteit en met geneesmiddelen moeilijk te behandelen is.

Welke psychotherapie volgen tegen prikkelbare darm?

De metastudie heeft de resultaten van verschillende onderzoeken rond prikkelbare darm en psychotherapie samengebracht. Er werden meerdere therapievormen geëvalueerd: de cognitieve gedragstherapieën, relaxatietherapie en hypnose. Al deze technieken hadden dezelfde impact. De statistische verschillen waren onbeduidend.  Ook de manier waarop de therapie gegeven werd (oog in oog of via internet) leek het effect te op het resultaat niet te beïnvloeden. En groepstherapieën of individuele therapieën werkten allebei even goed. Ook het aantal sessies of de duur van de therapie bleek niet samen te hangen met een verandering van het effect.

Dat betekent niet per se dat alle psychotherapieën de moeite zijn, wel eerder dat er nog meer studies zijn om vast te stellen welke precies.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/01/2016 - 10h48

Laird, K.T. et al., Clin Gastroenterol Hepatol. 2015 Dec 22. pii: S1542-3565(15)01706-1. doi: 10.1016/j.cgh.2015.11.020. [Epub ahead of print]

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Last van een prikkelbare darm? Probeer eens probiotica Gepubliceerd op 19/10/2012 - 12h33

Het prikkelbare-darmsyndroom of prikkelbare-colonsyndroom is een spijsverteringsprobleem dat zeer veel voorkomt bij tieners en jongvolwassenen, vooral dan bij vrouwen. U kunt de buikpijn, winderigheid en de opeenvolging van diarree en constipatie bes...

Meer artikels