Preventieve tandzorg bij kleine kinderen

Geüpdatet door Dr Sophie Emmanuelli, tandarts op 27/03/2012 - 14h17
-A +A

PUB

Fluor voor de tandpreventie bij kinderen

Fluor is een belangrijk element in de preventieve mond- en tandverzorging, maar het moet dan wel op een gecontroleerde manier worden gebruikt. Indien nodig kan de kinderarts bij baby’s een supplement van fluor voorschrijven in de vorm van druppels of tabletten. Deze extra opname moet tijdens de ontwikkeling van het kind wel regelmatig worden herbekeken en aangepast aan de veranderingen van voeding, vooral dan van het gebruikte drinkwater en zout. De invoering van tandpasta met fluor bij de eerste poetsbeurt is van cruciaal belang. Een onderzoek van het fluorgehalte, uit te voeren door de huisarts of de tandarts, is dan absoluut noodzakelijk om tandfluorose (te veel aan fluor) te voorkomen. Bij oudere kinderen kunnen andere bronnen van fluoride zoals lak of gel of mondbaden door de tandarts worden aanbevolen.

 

Sealents of tandgroefverzegeling ter voorkoming van cariës bij kinderen

In de kauwvlakken van de tanden zitten veel groeven, spleten en oneffenheden waar zich makkelijk voedsel kan nestelen. Ze zijn moeilijk te bereiken bij het poetsen, waardoor de bacteriën die cariës veroorzaken er vrij spel hebben.
De tandarts kan op de tanden sealents plaatsen, een soort hars dat de groeven opvult en zo voorkomt dat zich daar bacteriën ontwikkelen. Deze ingreep is pijnloos en er is geen verdoving voor nodig. De techniek kan op alle definitieve en gezonde tanden worden toegepast. Toch wordt ze meer bij kinderen gebruikt als de eerste definitieve kiezen erdoor komen of bij jongeren met een verhoogd risico op cariës.
De verzegeling blijft normaal meerdere jaren goed, maar ze moet wel regelmatig worden nagekeken omdat het hars kan slijten of loskomen. Doe dat bij het halfjaarlijkse bezoek aan de tandarts.

Initialement publié par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 27/03/2012 - 14h17 et mis à jour par Dr Sophie Emmanuelli, tandarts le 27/03/2012 - 14h17
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB