• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

Preventieve mastectomie of borstamputatie als buffer tegen borstkanker

Preventieve mastectomie of borstamputatie als buffer tegen borstkanker

Bij borstkanker kan een mastectomie of het chirurgisch verwijderen van een of beide borsten overwogen worden. Daarna volgt een borstreconstructie, dat kan meteen na de eerste ingreep zijn of enige tijd erna. Maar bij vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker kan er ook preventief een borst worden weggenomen. Wie zijn die vrouwen en hoe ziet de operatie eruit?

Welke vrouwen lopen een groot risico op borstkanker?

Sommige vrouwen lopen een verhoogd risico op borstkanker door hun leeftijd, hun leefgewoonten (alcohol, te weinig bewegen, enz.) of hun persoonlijke en familiale antecedenten (5 tot 10% van de borstkankers is erfelijk).

Mutatie van het BRCA1- of BRCA2-gen
Maar preventieve mastectomie of borstamputatie wordt alleen voorgesteld aan (de weinige) vrouwen die door hun genen een “voorbeschiktheid” hebben voor borstkanker, vrouwelijke draagsters dus van een mutatie in het BRCA1- en/of BRCA2-gen (2 op de 1.000 vrouwen zijn draagster van beide genen). Ze lopen daardoor een verhoogd risico op borstkanker.

Familiale antecedenten van borstkanker
In de praktijk wordt soms een genetische consultatie voorgesteld aan vrouwen die weet  hebben van borstkanker in hun familie (eerstegraads familieleden zoals de moeder, grootmoeder, tantes, zussen, dochters). De bedoeling ervan is om de risico’s te bepalen en eventueel een programma voor genetische screening vast te leggen, of om de leeftijd voor de eerste mammografie te vervroegen.

Erfelijkheidstest
Bij een positieve test (die bevestigt dat een vrouw draagster is van het BRCA1- en/of BRCA2-gen) worden preventieve maatregelen genomen en kan een preventieve borstamputatie worden voorgesteld. Ook de naaste familieleden die geïnformeerd zijn, kunnen beslissen om zo’n genetische test te laten doen. In België kost deze test momenteel minder dan 300 euro.

Wat houdt een preventieve mastecomie in?

Bij een profylactische of preventieve mastectomie wordt de volledige borstklier operatief verwijderd. De huid wordt gedeeltelijk of volledig gespaard, soms worden ook de tepel en de tepelhof gespaard met het oog op de reconstructie. Daarna volgt een borstreconstructie. Dat kan in combinatie met de eerste operatie zijn of tijdens een aparte ingreep op een later tijdstip. Voor die reconstructie wordt een borstimplantaat aangebracht.

Gevolgen van de mastectomie
Het is een zware ingreep met ingrijpende gevolgen. Behalve de risico’s van de operatie en de anesthesie is er namelijk ook het gevoelsverlies in de borst doordat de zenuwuiteinden verloren gaan. Dat heeft een impact op het seksleven. Daarnaast zijn er ook nog de littekens.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 19/10/2016
Origineel artikel geschreven door op 28/05/2013

Bronnen: Le Quotidien du Médecin, 14 mai 2013 - Institut national du cancer, www.e-cancer.fr/soins/prises-en-charge-specifiques/oncogenetique et www.e-cancer.fr/toutes-les-actualites/360-les-soins/7534-le-point-sur-les-predispositions-genetiques-liees-aux-cancers-du-sein-etou-de-lovaire) - Fondation ARC pour la recherche sur le cancer. La Libre, 14 mai 2013.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Mammografie

 • Technische fiche: klassiek radiologisch onderzoek Zie ook: echografie van de borsten - RMI van de borsten 
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating