• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  9 mening
 • Commentaren (0)

Preventie van diabetes: niets kan een dieet evenaren!

Preventie van diabetes: niets kan een dieet evenaren!

Diabetes type 2, wat dikwijls gepaard gaat met overgewicht, komt in de industrielanden steeds vaker voor. Een wijziging van de levenswijze (een dieet volgen en oefeningen doen), die gevolgd wordt door een soms zelfs een licht gewichtsverlies, is tegenwoordig de beste manier om op doeltreffende wijze diabetes te voorkomen.

Een dieet tegen diabetes

In de Verenigde staten werd bij 3000 mensen met een verhoogd risico op diabetes een uitgebreide studie gedaan op gebied van diabetespreventie. Drie groepen patiënten worden met elkaar vergeleken. De eerste groep werd aangemoedigd om vijfmaal per week een half uur fysiek actief te zijn met een middelmatige intensiteit. Dezelfde mensen moesten met een dieet beginnen, met de bedoeling na één jaar 7% van hun aanvankelijk gewicht te hebben verloren. De tweede groep kreeg het medicijn metformine toegediend en bij de leden van de derde groep was geen bijzondere behandeling voorzien.

Enkele kilo's verliezen levert al voordeel op tegen diabetes

Na één jaar hadden de meeste patiënten van de eerste groep hun doel bereikt op gebied van gewichtsverlies. Ze verloren gemiddeld 6,8 kg en verminderden dus hun risico op diabetes. Van de personen uit deze groep, die na 7 jaar gemiddeld 4,5 kg waren bijgekomen, bleek achteraf dat het risico op diabetes nog altijd verlaagd was ten opzichte van de beginsituatie. Het onderzoek leert ons dat de voordelen van een zelfs gering gewichtsverlies zich verschillende jaren laten gevoelen. Er zijn dus geen kleine voordelen!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2015
Origineel artikel geschreven door op 16/11/2009

Bronnen: Knowler, W.C. The Lancet, oktober 2009.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Diabetes type 2 voorkomen

Vindt u het artikel interessant?