Presbyacusis: wat kunt u doen als u slechter hoort?

Geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 07/10/2014 - 11h09
-A +A

Presbyacusis of ouderdomsslechthorendheid is wat men natuurlijke doofheid noemt. De hardhorendheid treedt progressief op en blijft aanvankelijk onopgemerkt om daarna sterk toe te nemen.

Wat kan je doen om de communicatie met je partner niet in gevaar te brengen?

Hoe weet men of men aan presbyacusis lijdt?

Bepaalde tekenen wijzen onmiskenbaar op presbyacusis. Het betreft de moeilijkheid om mensen te verstaan in bepaalde ongunstige omstandigheden:

  • In een lawaaierige omgeving (een geanimeerd tafelen, een receptie, op het openbaar vervoer, enz.).
  • Gesprekken op een afstand (van de ene kamer naar de andere bijvoorbeeld).
  • Wanneer mensen door elkaar praten (vergaderingen, debatten, enz.).
  • In grote ruimten met weinig meubelen.

Presbyacusis: wat kan men er aan doen?

Te vroeg een hoorapparaatje dragen kan voor ontgoochelingen zorgen. Men heeft eerder behoefte aan duidelijke woorden, een goede articulatie en de afwezigheid van achtergrondgeluid dan aan een verhoogd volume. Het aannemen van een aantal gewoonten kan helpen bij de communicatie met mensen met presbyacusis.

Men kan die gewoonten ook aanraden aan mensen uit de omgeving om conversaties vlotter te laten verlopen. Men kan de partner vragen om niet te mompelen, niet de hand voor de mond te houden bij het praten, minder snel te praten en de aandacht te vragen vooraleer hij of zij een gesprek begint. Men kan ook vermijden om in de ene kamer te praten terwijl de partner in de andere kamer zit en tegenover hem of haar zitten bij conversaties om het gelaat en de lippen te laten zien terwijl men praat.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 06/05/2008 - 00h00 en geüpdatet door Dr. Philippe Presles op 07/10/2014 - 11h09

Association Journée nationale de l'audition, 13 maart 2008.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
10 tips om te leren leven met herpes Gepubliceerd op 27/04/2016 - 11h46

Maar 500 000 Belgen zouden last hebben van herpes. Deze virale en erg besmettelijke aandoening kan optreden in het gezicht, meer bepaald in de vorm van koortsblaasjes, of op andere delen van het lichaam, zoals bij genitale herpes. Het dagelijkse leve...

Test uw gehoor via internet Gepubliceerd op 24/02/2016 - 12h22

Als iemand minder goed hoort, is de eerste stap vaak erkennen dát hij minder goed hoort dan de mensen om hem heen. Er bestaan tests op het internet om ons daarbij te helpen. Ze kunnen geen diagnose vervangen, maar het voordeel is wel dat ze ons bewus...

Meer artikels