Presbyacusis: wat kunt u doen als u slechter hoort?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 21/04/2017 - 14h34
-A +A

Presbyacusis of ouderdomsslechthorendheid is wat men natuurlijke doofheid noemt. De hardhorendheid treedt progressief op en blijft aanvankelijk onopgemerkt om daarna sterk toe te nemen.

Wat kan je doen om de communicatie met je partner niet in gevaar te brengen?

PUB

Hoe weet men of men aan presbyacusis lijdt?

Bepaalde tekenen wijzen onmiskenbaar op presbyacusis. Het betreft de moeilijkheid om mensen te verstaan in bepaalde ongunstige omstandigheden:

  • In een lawaaierige omgeving (een geanimeerd tafelen, een receptie, op het openbaar vervoer, enz.).
  • Gesprekken op een afstand (van de ene kamer naar de andere bijvoorbeeld).
  • Wanneer mensen door elkaar praten (vergaderingen, debatten, enz.).
  • In grote ruimten met weinig meubelen.

Presbyacusis: wat kan men er aan doen?

Te vroeg een hoorapparaatje dragen kan voor ontgoochelingen zorgen. Men heeft eerder behoefte aan duidelijke woorden, een goede articulatie en de afwezigheid van achtergrondgeluid dan aan een verhoogd volume. Het aannemen van een aantal gewoonten kan helpen bij de communicatie met mensen met presbyacusis.

Men kan die gewoonten ook aanraden aan mensen uit de omgeving om conversaties vlotter te laten verlopen. Men kan de partner vragen om niet te mompelen, niet de hand voor de mond te houden bij het praten, minder snel te praten en de aandacht te vragen vooraleer hij of zij een gesprek begint. Men kan ook vermijden om in de ene kamer te praten terwijl de partner in de andere kamer zit en tegenover hem of haar zitten bij conversaties om het gelaat en de lippen te laten zien terwijl men praat.
 

Initialement publié par Dr. Philippe Presles le 06/05/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste le 21/04/2017 - 14h34

Association Journée nationale de l'audition, 13 maart 2008.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Urine-incontinentie en seksuele stoornissen Gepubliceerd op 05/06/2012 - 12h15

Onvrijwillig en oncontroleerbaar urineverlies is zeer hinderlijk, ook al gaat het slechts om kleine hoeveelheden. Urineverlies kan gevolgen hebben voor het dagelijkse leven en het kan ook een grote impact hebben op het seksleven ...

Meer artikels