PUBLICITÉ

Premix light: nog gevaarlijker!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 02/01/2007 - 00h00
-A +A

Premix drankjes zijn kant-en-klare cocktails met een mengeling van alcoholische en niet-alcoholische drank. Ze zijn erg populair, vooral bij jongeren, en light-versies lieten dan ook niet lang op zich wachten. Maar de zoetstoffen die er in zitten zouden het alcoholgehalte doen toenemen.

PUB

Premix ook in light-versie of zonder suiker

Mixdrankjes zijn cocktails waarin alcohol gemengd werd met een niet-alcoholische drank. Het resultaat is een drankje met een lage dosis alcohol, veel suiker de juiste look om in de smaak te vallen van jongeren en vooral jonge vrouwen.

De drankjes bevatten veel calorieën omdat ze doorgaans gemaakt worden op basis van limonade of fruitsap (bovenop de alcohol), en de light-versies maken de cocktails nog populairder dan ze al waren.
Maar in de light drankjes wordt de suiker vervangen door zoetstoffen die een invloed hebben op de absorptie van alcohol.

Zoetstoffen: een niet te verwaarlozen neveneffect

Er zijn heel wat factoren die de absorptie van alcohol bij de spijsvertering beïnvloeden, waaronder het leegmaken van de maag. Hoe sneller dat proces verloopt, hoe groter de absorptie van alcohol.
Uit een recent onderzoek blijkt dat zoetstoffen het verteringsproces versnellen.
De versnelling werd gemeten door personen te vergelijken die met een interval van 24 uur een wodka orange met suiker dronken en een wodka orange met een zoetstof. uit de vergelijking bleek dat het verteringsproces sneller verliep (21 minuten tegen 36 minuten) met een drankje met zoetstoffen.

In de praktijk moet men dubbel waakzaam zijn wat mixdrankjes betreft. Ze bevatten veel suiker en men vergeet snel dat men niet alleen fruitsap drinkt, maar ook alcohol.
De light-versies hebben bovendien een invloed op de absorptie van alcohol en doen het alcoholgehalte stijgen en sneller stijgen, wat erg gevaarlijk kan zijn.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 02/01/2007 - 00h00 Keng-Liang W. et coll., Am. J. Med., 119 : 802-4, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ