• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Getuigenissen (0)

Premenstrueel syndroom: de signalen die de maandstonden aankondigen!

Premenstrueel syndroom: de signalen die de maandstonden aankondigen!

Een chagrijnige stemming, buikpijn, migraine, pijnlijke borsten... Deze lijst met symptomen die de maandstonden aankondigen, is verre van volledig! Bij sommige vrouwen, zijn die symptomen zo erg dat hun levenskwaliteit eronder lijdt. We hebben het inderdaad over het premenstrueel syndroom (PMS).

150 symptomen voor het premenstrueel syndroom

Niet minder dan 150 symptomen worden geassocieerd met het premenstrueel syndroom. Soms gaat het om fysieke symptomen: hoofdpijn, gezwollen borsten, een opstoot van acne, misselijkheid, constipatie. Soms om psychologische, zoals prikkelbaarheid, agressiviteit, concentratieverlies of slaapstoornissen. Deze symptomen zijn uiteraard voor iedere vrouw verschillend en verschijnen meestal twee tot drie dagen vóór het begin van de menstruatie. Hoe kunt u er, met al die mogelijke symptomen, zeker van zijn dat het om het premenstrueel syndroom gaat? Om als dusdanig beschouwd te worden, moeten de symptomen aan drie voorwaarden beantwoorden:

 • zich elke menstruatiecyclus voordoen
 • zich alleen voordoen vóór of tijdens de eerste dagen van de menstruatie
 • volledig verdwijnen na de menstruatie

Het premenstrueel syndroom treft 8 van de 10 vrouwen

Omdat de symptomen zeer verschillend zijn, zowel in aantal als qua intensiteit, treft het premenstrueel syndroom niet elke vrouw in dezelfde mate. Zo ondervinden acht van de tien vrouwen stemmings- of gedragsveranderingen en/of fysieke symptomen. Wanneer we ons in detail buigen over de intensiteit van de symptomen, blijkt dat 50% van de vrouwen last heeft van gematigde symptomen. 35% van de vrouwen last heeft van symptomen die hun activiteiten enigszins verstoren en 5 tot 10% van de vrouwen geconfronteerd wordt met symptomen die hun activiteiten in hoge mate verstoren. We spreken dan over een dysforische premenstruele stoornis, die wijst op een premenstrueel syndroom waarvan de psychologische aspecten zeer uitgesproken zijn. De eerste symptomen van het premenstrueel syndroom verschijnen tussen 25 en 40 jaar. Vanaf 35 jaar zijn de symptomen ook hardnekkiger.

De oorzaken van het premenstrueel syndroom werden nog niet met zekerheid vastgesteld. Toch zijn de specialisten het eens om te beweren dat hormonale schommelingen, die in verband staan met de menstruatiecyclus, en de gevolgen ervan voor het vrouwelijk lichaam, een rol spelen. Het premenstrueel syndroom zou dan het gevolg zijn van overgevoeligheid voor die hormonale schommelingen. Het ziet ernaar uit dat verschillende factoren bevorderlijk zijn voor het premenstrueel syndroom of de symptomen ervan kunnen verergeren. We sommen er enkele op: tabak, stress, een gebrek aan voldoende fysieke activiteit, slaapgebrek, een voeding rijk aan cafeïne, alcohol, zout en rood vlees, en alcohol.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/03/2015
Origineel artikel geschreven door op 26/04/2010

Vindt u het artikel interessant?