Praat met uw baby

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/12/2011 - 16h59
-A +A

Het volstaat niet voor een pasgeboren kind om hem alleen maar te verzorgen en te voeden. Hij heeft een grote behoefte aan communicatie. Dat kan door hem te knuffelen, maar ook door met hem te praten. Let wel: spreken komt van twee kanten. U moet ook naar hem luisteren.

PUB

Moederkindrelatie is niet louter fysiek

Lichaamscontact is zeer belangrijk voor de relatie tussen moeder en baby. Uit dit contact put uw baby een beschermingsgevoel en ontdekt hij geleidelijk aan de grenzen van zijn lichaam. Zo kan hij zich aanpassen, vertrouwen krijgen en zich langzamerhand ontwikkelen. Maar praten tegen de baby is ook heel belangrijk. Zelfs als hij de woorden niet begrijpt, kent hij de gevoelswaarde en weet hij dat u hem aanspreekt. Zo treedt uw baby binnen in het rijk der mensen, waar uitwisseling en taal een persoonlijkheidsontwikkeling mogelijk maken.

 

Met uw kind praten leidt tot een betere verstandhouding

Spreek hem lieve woordjes en alle zinnen toe die hem en de wereld rond hem betreffen (“Papa komt straks thuis”, “Jouw flesje is nog net warm”, “’t Is tijd om te gaan slapen”, “Je body is te klein geworden” enz.). Hierdoor begrijpt hij duidelijk dat u van hem houdt. Dat is ook uiterst belangrijk om goed te groeien. Door te glimlachen en hem aan te kijken kunt u hem diezelfde boodschap meegeven. Van begin af aan zal een baby dat contact zoeken; hij zal uw aandacht ook zichtbaar en onzichtbaar beantwoorden. Bijvoorbeeld door even met de ogen te knipperen of met zijn armen te bewegen. Let er maar eens op. Toch is dat niet eenvoudig. Elk kind is immers uniek. Maar één zaak staat vast: een pasgeboren kind beschikt over een medeleven en vangt elke aanmoediging uit zijn omgeving op. Gedurende zijn eerste zes maanden zal hij dankzij zijn geluidjes, zijn gebrabbel, zijn gebaren en zijn uitdrukkingen met u in dialoog treden. De communicatie zal geleidelijk aan verbeteren, omdat de boodschappen gemakkelijk begrijpbaar zullen zijn. De dialoog zal jullie dichter aan elkaar hechten en een grotere verstandhouding creëren.

 

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/12/2011 - 16h59
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe kunnen we de wonden uit onze kindertijd helen? Geüpdatet op 02/11/2009 - 00h00

"Alles gebeurt voor ons zesde levensjaar" beweren sommige psychologen. Niemand zal ontkennen dat we gevormd worden door onze kindertijd, maar ook als we een pijnlijke kindertijd achter de rug hebben, kunnen we die verwerken en achter ons laten. Nieuw...

Meer artikels