Posturologie: een kwestie van houding

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 23/08/2005 - 00h00
-A +A

Posturologie is een medische stroming die de oorzaak van veel aandoeningen wijt aan een lichtjes verkeerde houding.

PUB

De geneeskunde krijgt vaak het verwijt dat ze een te gefragmenteerde kijk heeft op het menselijk lichaam ("deeltjesgeneeskude"). Elke specialist behandelt zijn patiënten zonder na te gaan waar hun soms wisselende pijn precies vandaan komt. Dat is vooral het geval in de sportgeneeskunde. Hoeveel gevallen van tendinitis, lagerugpijn of gewrichtspijn zijn niet "resistent" tegen de meest geavanceerde behandelingen? De posturologie breekt met die mechanische benadering. Ze probeert een beter inzicht te krijgen in de verminderde basisfuncties van het individu, in samenhang met zijn levenshouding en de manier waarop hij zich beweegt in zijn omgeving.

De magie van het rechtstaan Als we rechtstaan, houden we ons in evenwicht dankzij een complex mechanisme dat we op motorisch vlak kunnen vergelijken met het slingerprincipe. Onze gewrichten fungeren op de verschillende "verdiepingen" als assen die gevaarlijke hellingshoeken kunnen corrigeren. Dit mechanisme geldt zowel voor nek als voor rug, bekken, knieën en voeten. Al die mechanische slingers werken voortdurend in synergie. Uit die vaststelling groeide de posturologie. In 1890 richtte Charles Bell de eerste school op die een verband legde tussen houdingsafwijkingen en diverse problemen zoals spiersamentrekkingen, groeiasymmetrieën, gewrichtsmisvormingen enz.

Het hoofd en de benen De posturologie vindt een bijzonder dankbaar toepassingsdomein in de sport. Laten we een concreet voorbeeld nemen: een polsstokspringer komt bij een sprong ongelukkig op de mat terecht en loopt een kneuzing op tussen de eerste en de tweede halswervel. Enkele aspirinetabletten later hervat hij de training. Aan het eind van het seizoen krijgt hij tendinitis in de achillespees waartegen geen enkele behandeling helpt. Het is moeilijk om bij voorbaat een oorzakelijk verband te leggen tussen een al lang vergeten val en deze nieuwe aandoening.

En toch sluit dat verband perfect aan bij de logica van de posturologie. Wie nekpijn heeft, houdt zijn hoofd lichtjes anders dan gewoonlijk, wat een negatieve weerslag heeft op de andere evenwichtsfactoren: rug, heupen, knieën en uiteindelijk ook voeten, waarvan we weten dat ze zich zeer makkelijk aanpassen aan bijna alle situaties. Door die zeer lichte houdingsverandering worden de achillespezen abnormaal zwaar belast, waardoor ze uiteindelijk ontstoken raken. De arme polsstokspringer dreigt daardoor aan medische shopping te gaan doen… tot hij iemand ontmoet die zijn nek wil behandelen. Een posturoloog!

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer, gezondheidsjournalist op 23/08/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
MSA's treffen ook de onderste ledematen! Geüpdatet op 25/05/2010 - 00h00

MSA's of musculoskeletale aandoeningen zijn tegenwoordig de belangrijkste oorzaak van beroepsziekten. Deze aandoeningen spelen een zeer belangrijke sociale en economische rol. Preventie moet zich richten op alle soorten MSA's , onder meer op de aando...

X-benen: een defect aan de knieën Geüpdatet op 02/04/2013 - 17h12

X-benen of genua valga is een afwijking aan de knieën waardoor de onderbenen naar buiten zijn gebogen en de knieën dus in een X-vorm staan . Wat is de oorzaak van genua valga of X-benen? welke complicatiesbrengt het mee en wat valt er aan te doen?

Spaar uw rug bij uw dagelijkse bezigheden! Geüpdatet op 10/08/2009 - 00h00

We hebben onze rug nodig bij alles wat we doen. Het is dus belangrijk dat we bij onze dagelijkse klussen een goede houding aannemen om te voorkomen dat we onze rug belasten of bezeren en dus rugpijn krijgen. Hieronder vindt u tips voor een goede houd...

Meer artikels