Posttraumatische dystrofie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Wat is posttraumatische dystrofie?

Posttraumatische dystrofie is een moeilijke term voor het slecht functioneren van lichaamsweefsel na een letsel. Ook wordt de term sympathische reflex dystrofie gebruikt; het is aan aanduiding dat het willekeurige zenuwstelsel een rol speelt.

Posttraumatische dystrofie kan veroorzaakt worden door:

- botbreuken;

- gewrichtsletsels;

- verstuiking en kneuzing;

- schaaf- en snijwonden aan arm of been;

- operatiewonden.

Komt posttraumatische dystrofie veel voor?

Elk jaar worden in ons land tussen 8.000 en 9.000 patiënten gemeld met posttraumatische dystrofie die, nadat ze bijvoorbeeld hun arm of been hebben gebroken, of daaraan een operatie hebben ondergaan, plotseling last krijgen van iets wat lijkt op een ontsteking.

De aandoening kan mensen van alle leeftijden treffen. Posttraumatische dystrofie is een ziekte die kan leiden tot ernstige handicaps. Mensen, die eraan lijden, worden door hun omgeving niet altijd begrepen of soms zelf als aanstellers gezien. Dat komt omdat er vaak weinig aan de buitenkant zichtbaar is, ondanks de ernstige pijn en de problemen met gevoel en bewegen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ischias tijdens de zwangerschap: een fabeltje? Geüpdatet op 17/07/2014 - 19h58

Er wordt vaak gesproken over ischias - in de volksmond soms heupjicht genoemd - tijdens de zwangerschap. In werkelijkheid is het fenomeen eerder zeldzaam. Het komt bij zwangere vrouwen in ieder geval niet vaker voor dan bij de rest van de bevolking....

Ischias uitgelegd aan wielrenners Gepubliceerd op 07/07/2014 - 16h02

Van alle sporten houdt wielrennen het grootste risico in op ischias. Deze aandoening uit zich in de eerste plaats door hinder en vervolgens door hevige pijn die uitstraalt naar dijen en bips.

Het syndroom van Costen Geüpdatet op 17/02/2015 - 15h01

Het syndroom van Costen of het temporomandibulair syndroom is een disfunctie van het kaakgewricht en uit zich in pijn in de kaak, krakende gewrichten en andere heel diverse symptomen. Te sterk gespannen spieren, stress, tandenknarsen, letsels en zelf...

Meer artikels