• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Pompelmoes: zon en tonus op je bord

Pompelmoes: zon en tonus op je bord

De pompelmoes is een van de grotere leden van de familie van citrusvruchten... en net als bij de andere leden ligt haar weldoende effect niet alleen in het hoge gehalte aan vitamine C. Geef toe, die grote gele bal doet denken aan de zon. En wat is er heerlijker dan even weg te dromen tijdens de lange winterdagen!

Een vrucht voor iedereeen

De pompelmoes is qua smaak en grootte een waardige vertegenwoordiger van haar familie.
Ze bevat weinig calorieën en suikers, en toch doet dat niets af aan de smaak. Ze is sappig, geurig, en kan zowel gegeten worden bij het ontbijt als als dessert, of zelfs verwerkt worden in de hoofdschotel.
Pompelmoezen zitten zoals bekend boordevol vitamine C. Een halve pompelmoes levert alleen al de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C! De pompelmoes is de ideale vrucht voor de winter, omdat ze door haar hoge vitaminegehalte onze weerstand verhoogt. 

Deze vitamines bevorderen bovendien ook de opname van het ijzer aanwezig in de andere voedingswaren die we tijdens dezelfde maaltijd eten (brood, granen...). Een goede zaak dus voor de vrouwen, want veel vrouwen hebben last van ijzertekort.

Andere voedingstroeven in pompelmoezen

Behalve vitamine C, bevatten pompelmoezen ook veel betacaroteen of pro-vitamine A,
bekend om zijn antioxidante eigenschappen. Ze leveren ook een flinke dosis vitamine B9 of folaat, een stof die erg belangrijk is aan het begin van de zwangerschap en zelfs al op het moment zelf van de verwekking. Ze zijn ook een goede bron van vezels, ideaal om luie darmen zachtjes te stimuleren... En de zuren bevorderen de vertering. Gebruikt in een marinade voor vlees of vis zorgen ze ook voor een aangename smaakverandering.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/02/2016
Origineel artikel geschreven door op 18/12/2007

Bronnen: Persconferentie over de pompelmoes van Florida

Vindt u het artikel interessant?