Pompelmoes niet combineren met bepaalde geneesmiddelen

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/08/2006 - 00h00
-A +A

Waarom mag je geen pompelmoessap drinken bij het nemen van geneesmiddelen zoals cholesterolverlagers of geneesmiddelen tegen aids of depressie? Om welke geneesmiddelen gaat het precies?

PUB

Wat is het verband tussen pompelmoezen en bepaalde geneesmiddelen ?

De interactie tussen pompelmoessap en bepaalde geneesmiddelen is al lang gekend, ook al is het nog niet helemaal duidelijk welk mechanisme daarbij een rol speelt. Men weet wel dat pompelmoessap de werking remt van een enzym dat noodzakelijk is voor de intestinale absorptie van bepaalde moleculen zoals cytochrome P450. Door te verhinderen dat het enzym werkt, stimuleert pompelmoessap de absorptie van die geneesmiddelen en versterkt het de effecten ervan. Pompelmoessap drinken voor het innemen van bepaalde geneesmiddelen kan dus leiden tot aanzienlijke nevenwerkingen omdat er sprake is van een verhoogde dosis.

De laatst gepubliceerde studie hieromtrent, sluit uit dat de flavonoïden in pompelmoessap schuldig zijn aan het effect, maar wel een familie van chemische substanties die men furanocoumarines noemt. Het kan bijzonder interessant zijn om te achterhalen welk mechanisme hier precies speelt. Zo zou men de werking van bepaalde geneesmiddelen kunnen verhogen door furanocoumarines in het geneesmiddel in kwestie te stoppen of door het innemen van een dosis ervan voordat de geneesmiddelen genomen worden. Maar zover is het nog niet, het zal nog heel wat jaren van onderzoek vereisen. Zo moet ook nagegaan worden of de moleculen stabiel zijn en het effect reproduceerbaar is bij verschillende personen. Anderzijds zou men kunnen overwegen om pompelmoezen te cultiveren die geen furanocoumarines bevatten (chemische behandeling, genetische manipulatie, enz.). En het zou ook goed zijn om na te gaan of de substantie ook in andere voedingsmiddelen zit.

Om welke geneesmiddelen gaat het?

Het gaat om geneesmiddelen die moeilijkheden hebben om door te dringen in het organisme door het bewuste enzym. Meestal zal men aan mensen die geneesmiddelen nemen voor een hieronder vermelde aandoening aanraden om raad te vragen aan de arts vooraleer ze pompelmoezen consumeren, vooral in de uren die vooraf gaan aan het innemen van de geneesmiddelen :
• Allergie
• Kanker
• Angst
• Depressie
• Arteriële hypertensie
• Een te hoog cholesterolgehalte
• Hartaandoeningen, angina pectoris, cardiopathie
• Erectiele dysfunctie
• Convulsies
• Psychotische aandoeningen, slaapstoornissen
• Gastro-intestinale reflux
• Aids

De consumptie van pompelmoezen en pompelmoessap moet vermeden worden bij bepaalde statines en cholesterolverlagers, orale anticoagulantia, orale tranquillizers, slaapmiddelen, antibiotica, enz. Praat erover met uw arts!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 29/08/2006 - 00h00 Paine M.F. et coll., Am. J. Clin. Nutr., 83 (5) : 1097-105, 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
witvoetje

Gaat dit artikel over gele of roze pompelmoezen of over beiden? Dit wordt in geen enkel artikel vermeld!

PUB
Lees ook
Co-enzym Q10: bron van jeugd? Geüpdatet op 17/06/2013 - 10h24

Het co-enzym Q10 wordt in de cosmetica-industrie gebruikt om veroudering tegen te gaan, maar het is vooral belangrijk voor onze cellen. Het levert ze namelijk 95 % van hun energie. De stof zou ook nog tal van andere gezondheidvoordelen hebben. Dit an...

Wat weet u over vitamine D? Geüpdatet op 21/11/2011 - 11h44

Er is veel te doen om vitamine D . Wat is er zo bijzonder aan? Wat moeten we weten over de eigenschappen en de werking ervan in ons lichaam? We nemen deze allesbehalve gewone vitamine onder de loep…

Meer artikels