Pollenallergie: desensibilisatie

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 12/04/2017 - 10h11
-A +A

Niesbuien, lopende neus, geïrriteerde ogen, problemen met de luchtwegen... pollenallergie is voor duizenden mensen een echte plaag. Er bestaan oplossingen om deze reacties te voorkomen en te verzorgen. Naast de symptomatische behandelingen is het ook mogelijk een genezende behandeling te gebruiken: de desensibilisatie.

PUB

Desensibilisatie tegen pollenallergie

Desensibilisatie of specifieke immunotherapie of vaccinotherapie van allergieën is de enige behandeling waarmee de natuurlijke ontwikkeling van de ziekte kan worden gewijzigd door het immuunsysteem opnieuw in evenwicht te brengen.

De behandeling bestaat uit een progressieve toediening van steeds grotere doses allergeenstoffen. Doordat de immuniteit zo wordt gewijzigd, verdwijnen of verzwakken de symptomen bij een latere blootstelling aan het betrokken allergeen.

Op langere termijn voorkomt desensibilisatie een overgang naar een chronische aandoening en het optreden van nieuwe allergieën en een verergering naar ernstigere vormen (met name het optreden van astma bij patiënten met allergische rhinitis).Vandaag is de kwaliteit van allergeenextracten er fel op vooruitgegaan. Experts van de WGO (Wereld GezondheidsOrganisatie) formuleerden duidelijke aanbevelingen en de internationale medische gemeenschap toont zich bereid deze behandeling helemaal te integreren in de behandeling van allergische aandoeningen.

Ze is goed voor een positief resultaat van ongeveer 70%.

Voor wie is de desensibilisatie geschikt?

Deze behandeling is bestemd voor patiënten die op één, twee of maximum drie allergenen reageren.

Het heeft namelijk geen zin een desensibilisatie te ondernemen bij personen die voor een te groot aantal verschillende stoffen gevoelig zijn. Anderzijds is het niet nodig deze behandeling te gebruiken voor mensen die een of twee weken per jaar door hun allergie worden gehinderd en weinig symptomatische geneesmiddelen nemen.

Voordat sensibilisatie kan worden voorgesteld, moet door een allergoloog een gedetailleerd allergologisch overzicht worden uitgevoerd om nauwkeurig na te gaan welke pollen de boosdoeners zijn. Niet alle allergische ziekten kunnen met deze methode worden behandeld.

Desensibilisatie is aangewezen bij personen met rhinitis, conjunctivitis of gematigd astma die door pollen worden veroorzaakt. De methode is ook aangewezen bij personen die allergisch zijn voor mijtachtigen, vliesvleugeligen, katten, honden en schimmels.

Desensibilisatie mag niet worden gestart bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Een behandeling die reeds loopt, mag echter wel worden voortgezet. Desensibilisatie is niet geschikt voor kinderen jonger dan vijf jaar, oudere personen en mensen met degeneratieve, immunitaire ziekten of kanker…

Initialement publié par Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 19/04/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 12/04/2017 - 10h11

"De gids voor pollenallergie", Dr. Pierrick Hordé, uitgeverij Flammarion.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Vragen over rhinitis Geüpdatet op 28/05/2002 - 00h00

Hooikoorts en astma zijn vaak de uitdrukking van een allergie. Hoe kunnen we evolutie van de ene ziekte naar de andere voorkomen? Welke behandelingen bestaan er voor volwassenen en kinderen? Het antwoord van een kinderpneumoloog en allergoloog, Dr. E...

Allergische rhinitis bevordert astma Geüpdatet op 08/11/2005 - 00h00

Astmapatiënten kampen vaak ook met allergische rhinitis en dat is een factor die astma kan verergeren. En patiënten met allergische rhinitis krijgen vaker astma. Daarom is het, in geval van allergische rhinitis aanbevolen om de aandoening goed te beh...

Astma, rhinitis en andere allergieën Gepubliceerd op 31/03/2015 - 14h56

De frequentie en de ernst van allergieën nemen alleen maar toe. Of het nu om allergische rhinitis gaat, een voedselallergie of ook astma , het zijn aandoeningen die het dagelijks leven behoorlijk belasten, zowel thuis als op het werk.

Weet u op welke leeftijd allergieën beginnen? Geüpdatet op 15/06/2015 - 12h10

Allergische rhinitis is in de volksmond nog altijd beter bekend als hooikoorts, ook al weten we intussen dat de aandoening van februari tot oktober kan optreden. Bij volwassenen komt ze heel veel voor, bij kinderen is ze vaak moeilijk op te sporen. V...

Meer artikels