• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Pneumokokken: preventieve vaccinatie

Pneumokokken: preventieve vaccinatie

Jaarlijks sterven er in de wereld meer dan één miljoen kinderen aan een pneumokokkeninfectie.

In België is de pneumokok de belangrijkste oorzaak van bacteriële meningitis bij kinderen onder de vijf jaar. Vandaag bestaat er een nieuw vaccin dat doeltreffend is vanaf twee maanden en de incidentie significant vermindert.

Een mogelijk dodelijke aandoening

Elk jaar wordt één op de 1.000 kinderen onder de twee jaar opgenomen in het ziekenhuis met een pneumokokkeninfectie.

Heel wat ouders weten dat de pneumokok S. pneumoniae acute oorontsteking of sinusitis kan veroorzaken, maar de meesten zijn er zich niet van bewust dat diezelfde bacterie bij kinderen onder de vijf jaar tot mogelijk dodelijke aandoeningen kan leiden zoals meningitis (hersenvliesontsteking), pneumonie (longinfectie), bacteriëmie en septikemie. Het sterftecijfer bedraagt hier 2,3%.

Doordat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is, lopen jonge kinderen immers meer risico op een invasieve pneumokokkeninfectie. Vandaar dat waakzaamheid geboden is, want 11 % van alle kinderen met pneumokokkenmeningitis sterft, 1 op de 4 houdt er zware, blijvende en invaliderende neurologische gevolgen aan over (verlamming, mentale achterstand, epilepsie, dyslexie,…) en 1 op de 3 wordt doof (de pneumokok is inderdaad de belangrijkste oorzaak van verworven doofheid bij kinderen).

 

Antibiotica en resistente stammen

De behandeling van invasieve pneumokokkeninfecties is gebaseerd op toediening van intraveneuze antibiotica. Maar aangezien er de voorbije twintig jaar nieuwe bacteriestammen zijn opgedoken die resistent zijn tegen bepaalde antibiotica, is er maar één oplossing: pneumokokkeninfecties zo veel mogelijk voorkomen via vaccinatie.

 

Artikel gepubliceerd door op 14/12/2004

Bronnen: Persbericht "Le pneumocoque, le danger, c'est l'ignorer" ('Pneumokokken: vooral niet negeren'), Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde, 29 november 2004.

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Kinderen onder twee jaar: welke vaccins?

Vindt u het artikel interessant?