Pneumoconiose: een frequente beroepsziekte

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 15/07/2003 - 00h00
-A +A

Silicose bij mijnwerkers is stilaan uitgeroeid, asbestose door inademing van asbestdeeltjes helaas niet. Pneumoconiose is een ernstige en frequente beroepsziekte die tijdig moet worden opgespoord.

PUB

In de praktijk

Elk ademhalingsprobleem bij mensen die in de sectoren warmte-isolatie, asbestverwijdering, cement, remvoeringen en koppelingen werken of hebben gewerkt, moet doen denken aan een aandoening die veroorzaakt is door het inademen van asbestdeeltjes. Silicose (door het inademen van silicium) komt dan weer voor in de glasindustrie, de keramiekindustrie (sanitair, betegeling) en in gieterijen, en bij de fabricatie van vuurvaste steen en schuurmiddelen. De patiënt doet aangifte van beroepsziekte bij zijn ziekteverzekeringskas en overhandigt daarbij een attest in drie exemplaren. De adviserend arts doet vervolgens een beroep op deskundigen in pneumoconiose of op een college van drie artsen. Bij erkenning van de ziekte kan de werknemer een vergoeding krijgen.

Wat zijn de oorzaken?

Pneumoconiose wordt gedefinieerd als een niet-kankereuze longziekte die veroorzaakt wordt door inademing van deeltjes (vooral asbest- of siliciumstofdeeltjes). Ze is in Frankrijk de op één na meest voorkomende beroepsziekte. Geïnhaleerde asbest- of siliciumvezels hebben namelijk een fibroserend effect op de longweefsels en het longvlies (pleura). Ze raken erin "verstrikt" en blijven er nagenoeg voorgoed in vastzitten.

Gepubliceerd door Dr. Renaud Guichard op 15/07/2003 - 00h00 Site van de Université Virtuelle de Médecine du Travail (Virtuele Universiteit voor Arbeidsgeneeskunde): www.uvmt.org. U kunt de wetgeving raadplegen via de zoekmotor.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Beroepsziekten: beter erkend! Geüpdatet op 20/05/2002 - 00h00

De voorwaarden voor schadeloosstelling door het Fonds van Beroepsziekten worden aangepast aan de Europese aanbevelingen. Dit zou tot gevolg moeten hebben dat de uitkeringen vlotter verlopen.

Een acute astma-aanval is een medisch noodgeval Gepubliceerd op 28/04/2014 - 14h38

Een zware acute astma-aanval is een ernstige ademhalingsstoornis die aanzienlijk verschilt van de bekende symptomen van astma. Typisch ervoor zijn de ernst van de aanval en het plotselinge optreden ervan. Astmapatiënten voelen normaal wel de ongewone...

Leven met een heupprothese Gepubliceerd op 23/02/2016 - 15h25

De vervanging van het heupgewricht door een prothese heeft de levenskwaliteit van heel wat patiënten met artrose, ontstekingsreuma of trauma's aanzienlijk verbeterd. Enkele tips om een heupprothese goed te verdragen en risico's en complicaties te ver...

Meer artikels