• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Plots slechthorend: misschien een verstopping van de gehoorgang door oorsmeer...

Plots slechthorend: misschien een verstopping van de gehoorgang door oorsmeer...

Verstopping van de gehoorgang door oorsmeer is de meest voorkomende oorzaak van plotselinge doofheid of slechthorendheid. Wanneer moet u naar een arts? Hoe gaat men te werk om de stop te verwijderen? Welke andere oorzaken bestaan er voor een plotselinge achteruitgang van het gehoor, en hoe kunt u ze herkennen?

Plotselinge achteruitgang van het gehoor

Plots, van het ene moment op het andere, in amper enkele uren, verslechtert uw gehoor aan één kant drastisch. Wat is er aan de hand? Bij wie moet u om hulp gaan?
Als u dit probleem voorheeft, gaat u het best onmiddellijk naar een arts (huisarts of neus-, keel- en orenspecialist). Hij zal een zogeheten otoscopie uitvoeren, dat is een volledig onderzoek van het trommelvlies en van de uitwendige gehoorgang, vergelijkbaar met het onderzoek dat wordt verricht in geval van een oorontsteking. Als het verminderde gehoor te wijten is aan verstopping van de gehoorgang door oorsmeer - zoals meestal het geval is - kan de oorzaak heel snel en gemakkelijk worden opgespoord.

Na het opsporen, het verwijderen van het oorsmeer

Als de oorzaak van het probleem oorsmeer is, moet de stop vervolgens worden verwijderd.
Als de arts daar het nodige materiaal voor heeft, zal hij de stop meteen verwijderen via een spoeling van het oor (het zogeheten uitspuiten van de gehoorgang). Is hij daarvoor niet uitgerust, dan zal hij oordruppels voorschrijven: deze werken in op het oorsmeer en weken het als het ware los. Hij zal de patiënt dan doorverwijzen naar een NKO-arts die over de nodige uitrusting beschikt om na een tweetal dagen een spoeling te doen en de oorstop zo te verwijderen.
Soms blijft het oorsmeer na een oorspoeling toch nog zitten. De specialist zal dan een zogeheten oortoilet uitvoeren. Daarbij wordt het oorsmeer stukje per stukje verwijderd met behulp van aangepaste instrumenten en onder zicht van een oormicroscoop. Deze ingreep kan behoorlijk wat tijd in beslag nemen en kan ook pijnlijk zijn. Soms moet ze zelfs onder verdoving
gebeuren.

Als het oorsmeer eenmaal is verwijderd, is het gehoor ook meteen weer hersteld.
De arts controleert nog eens het trommelvlies en zal u ook aanraden om geen wattenstaafjes te gebruiken om de gehoorgang te reinigen. Die reinigt zich namelijk vanzelf. In geval van mogelijk herval is het aan te bevelen om het oor regelmatig te reinigen met behulp van producten op basis van zeewater.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/03/2016
Origineel artikel geschreven door op 04/12/2007

Bronnen: Franse vereniging van NKO-artsen, oktober 2007.

Vindt u het artikel interessant?