• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    7 mening
  • Commentaren (0)

Pleidooi voor een ontbijt "van het huis"

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2012


Pleidooi voor een ontbijt "van het huis"

Of het ontbijt nu de belangrijkste maaltijd van de dag is, daarover kan gediscuteerd worden. Maar dat het evenwichtig moet zijn samengesteld, is een feit!

Het ontbijt is belangrijk

Studies hebben al aangetoond dat ‘s ochtends ontbijten de kans op snoepen en tussendoortjes in de loop van de dag vermindert. En als we ‘s ochtends al eten, doen we dat ook best met een evenwichtige maaltijd! Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. ‘s Ochtends hebben we meestal weinig tijd en al helemaal geen zin om in de keuken aan de slag te gaan. Voor werkende mensen beperkt deze maaltijd zich dan ook vaak tot industriële ontbijtgranen (en wetenschappers hebben al gewaarschuwd voor het hoge gehalte aan suiker en natrium ervan) of tot koffiekoeken die onderweg gauw bij de bakker worden gehaald. En toch…

 

Zelf uw ontbijt maken is niet zo ingewikkeld

Zelf uw ontbijt maken hoeft niet veel tijd of moeite te kosten. In plaats van de kant-en-klare ontbijtgranen levert een instant porridge (havervlokken in melk of water en een minuutje in de microgolfoven zetten) een kom warme muesli vol vezels en zonder zout of suiker. U kunt die naar eigen smaak  nog aanvullen met gedroogd of vers fruit, wat suiker, honing, enzovoort. Als u zelfs geen vijf minuutjes tijd hebt om te gaan zitten voor uw ontbijt, kunt u het ook anders oplossen. Zelfgemaakte koekjes van volkorenmeel en andere volle graansoorten (ook hier bijvoorbeeld met havervlokken) zullen u aan de nodige vezels helpen. Als u makkelijk naar suiker grijpt, kunt u er voor de zoete toets gedroogd fruit bij doen. Daar nog een stuk vers fruit bij en u hebt een zo goed als volwaardige maaltijd die u gewoon kunt meenemen naar uw werk en ter plekke opeten met een kop dampende koffie. Als u in het weekend een halfuurtje vrijmaakt om die koekjes te maken, kunt u ze daarna bewaren in een goed gesloten doos.  Zo hebt u de hele week lang een evenwichtig ontbijt… en u hebt niets aan uw hoofd!

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2012

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Hoever kunnen we gaan om af te vallen?

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/04/2016 11:24

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Diëten via geluid? Volgens een studie zouden we minder eten als we last hebben van de geluiden die we tijdens het eten maken. Het is eigenlijk niets nieuws : zich bewust zijn van wat men eet, ...

Soylent: als voedsel alleen maar een extra zorg wordt

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 2/09/2013 09:25

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Hoe werkt het? Soylent is een poeder dat vermengd moet worden met water. De zo verkregen vloeistof bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen– eiwitten, suikers, vezels, vitamines, enz. Alles behalve ...

Snakken naar de lente!

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/03/2011 09:46

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Krokante slaatjes ook lekker op het einde van de winter Tijdens de zomermaanden is het altijd aangenaam te kunnen smullen van heerlijke verse groenten. Maar op dit tijdstip van het jaar zijn ...