Plantenextracten: kijk uit bij anesthesie!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/08/2007 - 00h00
-A +A

Neemt u producten op basis van planten en moet u een chirurgische ingreep ondergaan? Dan moet u de anesthesist op de hoogte brengen van wat u slikt. Waarom? Omdat fytotherapie en anesthesie niet goed samengaan.

Fytotherapie et anesthesie

De fytotherapie, het behandelen met plantaardige geneesmiddelen, is een vaak voorkomende therapie. Er zijn dan ook heel wat mensen die plantaardige middelen nemen en in aanmerking komen voor een chirurgische ingreep. In Canada neemt 34% van de kandidaten voor een operatie middelen op basis van planten. Dat percentage bedraagt 22% in de Verenigde Staten en 20% in Europa. Het probleem is dat een chirurgische ingreep anesthesie vereist en dat planten de gewilde effecten van de verdoving kunnen tegenwerken. Er werden al problemen gesignaleerd die uiteindelijk leidden tot het van de markt halen van bepaalde plantenextracten. Bij de meest recente gevallen traden problemen op bij de combinatie van plantenextracten anesthesie, meer bepaald coagulatiestoornissen bij waardoor het protocol van de verdoving gewijzigd moest worden.

Mogelijke interacties

Plantenextracten zijn biochemische actieve bestanddelen die kunnen inwerken op andere bestanddelen en dat kan op zijn beurt tot ongewenste effecten leiden. Maar er zouden meer dan 12.000 plantenextracten zijn die allemaal verschillend zijn wat de concentratie aan actieve bestanddelen en de bereiding betreft. Het is dan ook erg moeilijk om te evalueren welke interacties er allemaal kunnen optreden en wat de frequentie en de aard ervan zal zijn. Look, gingko en ginseng zijn gekend om hun remmend effect op de aggregatie van de bloedplaatjes waardoor het risico op bloedingen toeneemt. Andere plantaardige bestanddelen die gekend zijn om hun interactie met verdovende bestanddelen zijn valeriaan, echinacea, sint-janskruid en ephedra.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 21/08/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Wie is er bang voor verdoving? Geüpdatet op 23/12/2003 - 00h00

De angst van sommige patiënten om verdoofd te worden, is even groot als de angst die sommige passagiers voelen vóór ze in het vliegtuig stappen. En toch is dit vervoermiddel veel veiliger dan de auto!

Waarom moeten we nuchter zijn voor een anesthesie? Gepubliceerd op 26/02/2013 - 11h38

Misschien hebt u al eens een operatie moeten ondergaan. Dan kent u vast het voorschrift: niet drinken of eten vanaf middernacht de dag voor de operatie. Maar weet u ook waarom we nuchter moeten zijn voor een anesthesie ?

Laser tegen varices: een aanwinst Geüpdatet op 15/04/2002 - 00h00

In Frankrijk werd een nieuwe behandeling voor varices goedgekeurd, nl. lasertherapie. Daarmee kunnen varices onder lokale anesthesie worden behandeld zonder littekens na te laten. Lasertherapie is minder agressief dan de klassieke heelkundige technie...

Meer artikels