• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Plantenextracten: kijk uit bij anesthesie!

Plantenextracten: kijk uit bij anesthesie! Neemt u producten op basis van planten en moet u een chirurgische ingreep ondergaan? Dan moet u de anesthesist op de hoogte brengen van wat u slikt. Waarom? Omdat fytotherapie en anesthesie niet goed samengaan.

Fytotherapie et anesthesie

De fytotherapie, het behandelen met plantaardige geneesmiddelen, is een vaak voorkomende therapie. Er zijn dan ook heel wat mensen die plantaardige middelen nemen en in aanmerking komen voor een chirurgische ingreep. In Canada neemt 34% van de kandidaten voor een operatie middelen op basis van planten. Dat percentage bedraagt 22% in de Verenigde Staten en 20% in Europa. Het probleem is dat een chirurgische ingreep anesthesie vereist en dat planten de gewilde effecten van de verdoving kunnen tegenwerken. Er werden al problemen gesignaleerd die uiteindelijk leidden tot het van de markt halen van bepaalde plantenextracten. Bij de meest recente gevallen traden problemen op bij de combinatie van plantenextracten anesthesie, meer bepaald coagulatiestoornissen bij waardoor het protocol van de verdoving gewijzigd moest worden.

Mogelijke interacties

Plantenextracten zijn biochemische actieve bestanddelen die kunnen inwerken op andere bestanddelen en dat kan op zijn beurt tot ongewenste effecten leiden. Maar er zouden meer dan 12.000 plantenextracten zijn die allemaal verschillend zijn wat de concentratie aan actieve bestanddelen en de bereiding betreft. Het is dan ook erg moeilijk om te evalueren welke interacties er allemaal kunnen optreden en wat de frequentie en de aard ervan zal zijn. Look, gingko en ginseng zijn gekend om hun remmend effect op de aggregatie van de bloedplaatjes waardoor het risico op bloedingen toeneemt. Andere plantaardige bestanddelen die gekend zijn om hun interactie met verdovende bestanddelen zijn valeriaan, echinacea, sint-janskruid en ephedra.

Artikel gepubliceerd door op 21/08/2007

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten