• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  7 mening
 • Getuigenissen (0)

Planten die de huid herstellen

Planten die de huid herstellen

Onze huid is er om ons te beschermen, maar ze ziet daarbij ook erg af door letsels, brandwonden of veroudering. Net als in veel andere domeinen kunnen planten ook hier soelaas bieden door hun herstellende eigenschappen.

Maar welke planten hebben herstellende eigenschappen?

 

Aloë vera, de ster onder de planten voor de huid

Aloë vera is allicht een van de bekendste planten. Ze is erg makkelijk te vinden en ook heel gebruiksvriendelijk. In de bladeren van deze vetplant zit een kostbaar sap dat boordevol vitamines en antioxidanten zit. Dat sap kan puur gebruikt worden, een beetje zoals een crème. Het verzacht brandwonden, maar gaat ook veroudering van de huid tegen.

U vindt in de handel zonder problemen producten op basis van aloë vera. Het beste is de pure gel, liefst afkomstig van biologische landbouw. U vindt er ook in biologische winkels. Maar u kunt gewoon ook de plant kopen, een levende aloë vera dus! Om aan het sap te komen, hoeft u maar een blad af te snijden en met de afgeknipte kant over uw huid te gaan, ideaal in de keuken als u zich hebt verbrand!

Brandwonden, wondjes en zonnebrand : olijf, gotu kola en andere planten

Ook bij lichte brandwonden (en zonnebrand maakt daar deel van uit) kunnen planten nuttig zijn. Bijvoorbeeld olijven. Olijfolie wordt gebruikt in tal van crèmes, maar soms ook puur. Het kalmeert de huid als die te veel zon heeft gehad. Ook gotu kola wordt gebruikt voor zalven die de huid helpen herstellen. Maar ook etherische olie van hysop - die verwerkt wordt in zalven - of een aftreksel van de waterlelie is bruikbaar (met een doek op de wonde aanbrengen). De allereerste reactie bij brandwonden is om de wonde 20 minuten onder stromend water van 20°C houden. Signaleer eventuele bijkomende symptomen (koorts, rillingen, enz.) aan de dokter.

Hysop en gotu kola kunnen ook gebruikt worden om het genezingsproces te versnellen bij kleine wondjes. Die moet u dan wel eerst correct ontsmetten. Duindoornolie is ook bekend om zijn helende werking. Doe er twee keer per dag wat van op, puur of als crème.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 23/02/2015
Origineel artikel geschreven door op 09/07/2013

Bronnen: Phytothérapie - la santé par les plantes, uitgeverij Vidal.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden