• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Planeet Autisme

Planeet AutismeZe hebben geen idee van onze kijk op de dingen. Wij kunnen ons niet voorstellen hoe zij de wereld zien. Wie zijn deze aardbewoners die op het eerste zicht functioneren zoals u en ik? Een bezoek aan planeet Autisme.

Letterlijk

In de film Rainman speelt Dustin Hofman een autistische man, Babbitt. Op een bepaald ogenblik steekt hij de straat over. Plots springt het voetgangerslicht op rood. Prompt houdt hij halt en blijft in het midden van de weg wachten tot het licht weer op groen springt. Voor een mens met autisme betekent groen, stappen en rood, stoppen. Hij houdt geen rekening met de context en neemt alles letterlijk.

Chaos

Wanneer wij informatie verwerken bekijken we het volledige plaatje. Mensen met autisme focussen zich op de details. Wij zoeken naar overeenkomsten, zij naar verschillen. Al wij vijf stoelen hebben gezien weten we hoe een stoel in elkaar zit. Iemand met autisme moet honderd verschillende stoelen zien voor hij zich vertrouwd voelt met het begrip stoel. Omdat het voor mensen met autisme zo moeilijk is om zich vertrouwd te voelen met dingen en mensen zit elke dag vol nieuwe prikkels en onverwachte gebeurtenissen. De wereld is voor hen een chaos en het kost veel moeite om dag na dag die overvloed aan informatie te verwerken.

Artikel gepubliceerd door op 20/07/2004

Bronnen: Planeet Autisme. Denkproces ontleed. Universiteit Gent juni 2004. nr 163:10-12.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten